NavMenu

Toshiba povlači 15,5 miliona adaptera - Velika opasnost od opekotina i požara

Izvor: Telegraf biznis Četvrtak, 22.02.2024. 11:22
Komentari
Podeli
(Foto: wen_xiao/Unsplash)
Dinabook Americas, kompanija ranije poznata kao Toshiba (Tošiba), povukla je 15,5 miliona Tošiba AC adaptera za laptop računare zbog potencijalnih opasnosti od opekotina i požara. Kompanija je saopštila da je primila 679 prijava o pregrevanju ili zapaljenju povučenih AC adaptera, topljenja i gorenja, uključujući 43 izveštaja o lakšim povredama od opekotina.

- Potrošači bi trebalo da odmah prestanu da koriste adaptere i da ih kontaktiraju za besplatnu zamenu - rekao je Dinabook Americas.

Opoziv se odnosi na adaptere za naizmeničnu struju koji se prodaju i uz Tošiba lične laptop računare i koji se prodaju zasebno, sa šiframa datuma u ​​rasponu od aprila 2008. do decembra 2012. Adapteri su proizvedeni u Kini.

Više od 60 modela je deo opoziva. Kompanija je objavila veb stranicu na kojoj su navedeni brojevi modela i serijski brojevi adaptera.

Oko 1,3 miliona pogođenih adaptera takođe je prodato u Kanadi.

Tošiba je nekada bila vodeći igrač na tržištu laptopova, ali sada čini oko 1%, prema kompaniji za istraživanje tržišta Gartner. Danas, Lenovo dominira u kategoriji sa 25%, a slede HP (22%), Dell (17%) i Apple (9%).

- Pošto su adapteri za veoma stare modele, samo mali procenat populacije ih još uvek koristi - rekla je Mikako Kitagava, direktor analitičar Gartnera.

Adapteri naizmenične struje dospeli su na naslovnice pre mnogo godina zbog opasnosti od brzog zagrevanja i zapaljenja.

- Veoma je interesantno da se ovo dešava sada. Da su ovi uređaji prodati pre pet godina, a ne pre 15 godina, to bi imalo veći uticaj na tržište - rekao je Kitavgava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.