NavMenu

Rio Tinto ne gubi nadu u projekat Jadar - Potrebna saglasnost Vlade i prihvatanje zajednice, tvrdi direktor

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Cavan-Images)Ilustracija
Uprava kompanije Rio Tinto odobrila je najveći rudarski projekat na svetu u zapadnoj Africi, izjavio je izvršni direktor te kompanije Jakob Stausholm. On je za Financial Times rekao i da Rio Tinto nije izgubio nadu za razvoj litijumskog projekta Jadar u Srbiji, za koji je, kako je istakao potrebna saglasnost Vlade, ali i prihvatanje društvene zajednice.

Kompanija Rio Tinto uložiće 6,2 mlrd USD u projekat rudnika, pruge i luke u Gvineji, u partnerstvu sa najmanje sedam drugih kompanija, uključujući pet iz Kine.

- Uprava je juče odobrila najveći rudarski projekat na svetu - rekao je Stausholm za Financial Times.

Kineski partneri u vlasništvu države uključujući Chinalco, najvećeg proizvođača aluminijuma na svetu i kompaniju Baowu, najvećeg proizvođača čelika na svetu, još treba da dobiju konačno odobrenje za investicije iz Pekinga, ali je Stausholm rekao da je "veoma siguran" da će se to uskoro desiti.

Iako su cene sirovina poput gvožđa, aluminijuma, bakra i litijuma niže, Stausholm tvrdi da je ojačao kompaniju tokom svog trogodišnjeg upravljanja kao izvršni direktor.

- Veoma sam zadovoljan što mi u kompaniji Rio Tinto sada možemo, na neograničeniji način, da iskoristimo prilike u ovom svetu - rekao je.

Pored projekta u Gvineji, Rio Tinto planira i da povećava proizvodnju u podzemnom rudniku bakra Oyu Tolgoi u Mongoliji, sa ciljem da proizvodi 500.000 tona metala godišnje od 2028. godine.

Stausholm je rekao da se izgledi za potražnju poboljšavaju za bakar i aluminijum, dok interes Kine za gvožđe, ključni sastojak za proizvodnju čelika, nije opao.

Stausholm je dodao da Rio Tinto nije izgubio nadu u razvoj litijumskog projekta Jadar u Srbiji, nakon što je, kako je naveo, Vlada povukla dozvole kompaniji 2022. godine zbog ekoloških protesta.

- Nema potrebe ni govoriti, potrebna vam je saglasnost Vlade, i potrebna vam je društvena dozvola u smislu prihvatanja zajednice - rekao je Stausholm.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Litijum

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.