NavMenu

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Izvor: eKapija Sreda, 21.02.2024. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy Szabi/Unsplash)
Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci.

Istovremeno, u planu javnih nabavki za ovu godinu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predviđeno je raspisivanje tendera za "projektovanje veze između novog graničnog prelaza Vatin i brze saobraćajnice Beograd-Vršac-Vatin". Nabavka je procenjena na 40 miliona dinara, a raspisivanje je planirano u 1. kvartalu 2024.

Put Beograd-Vatin se u ovoj najavi tendera, dakle, naziva "brzom saobraćajnicom", a ne auto-putem (pretpostavka je da je reč o postojećem državnom putu 10, ali ni on nije brza saobraćajnica, nego većim delom magistralni put). Podsetimo, prema Vladinoj Uredbi o kategorizaciji državnih puteva, saobraćajni potez od Bubanj Potoka preko Pančeva do granice sa Rumunijom imaće profil autoputa.

Takođe, prvi put Ministarstvo spominje i "novi granični prelaz Vatin".

Potonje je, doduše, juče pomenuo rumunski ministar transporta i infrastrukture Sorin Grindeanu, kada je najavio je da će Studija izvodljivosti za autoput od Temišvara do granice sa Srbijom biti gotova ovog proleća, kao i da će biti raspisan tender.

On je tom prilkom, kako je preneo portal Opinia iz Temišvara, spomenuo i da je sa Srbijom dogovoren zajednički granični prelaz, o trošku Rumunije, na oko 1,55 km od postojećeg graničnog prelaza Moravica sa rumunske strane.

Podsetimo, Skupština AP Vojvodine usvojila je u aprilu prošle godine Odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-70, deonica Pančevo-Vršac-granični prelaz sa Rumunijom (Vatin).

Kada je u septembru 2021. godine Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo tender za izradu Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom autoputa E70 Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom, navedeno je da buduća trasa puta predstavlja nastavak buduće obilaznice oko Beograda (Dobanovci - Ostružnica - Bubanj Potok - Vinča - Pančevo) i predstavljaće najkraću drumsku vezu Rumunije, preko Srbije i Crne Gore sa koridorom X i sa južnom Italijom i Albanijom, odnosno sa Sredozemnim basenom.

Prethodno je još 2016. potpisan Memorandum o razumevanju rumunskog i srpskog ministarstva transporta za gradnju ovog auto-puta, a zatim i odobren strateški projekat izrade studije izvodljivosti i projektovanja autoputa Pančevo-Alibunar-Vršac-Temišvar, na sastanku Zajedničkog odbora za praćenje INTERREG programa IPA CBC Rumunija-Srbija.

Međutim, već sledeće godine rumunski premijer Sorin Grindeanu izjavio je da su Rumunija i Srbija odlučile da odustanu od projekta povezivanja Temišvara i Beograda autoputem jer, kako je objasnio, srpske vlasti nisu više želele da podrže taj projekat, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je potom saopštilo da rumunska strana nije blagovremeno odobrila otpočinjanje projekta.

Ostale projekte u oblasti putne infrastrukture možete pogledati u našoj interaktivnoj mapi OVDE.

Mapa: Granični prelaz Vatin

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.