NavMenu

Priznali da su nameštali javne nabavke - Ovako je funkcionisao dogovor dve firme

Izvor: Forbes Srbija Sreda, 21.02.2024. 13:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Atstock Productions /shutterstock.com)Ilustracija
Dobili smo prvog zvaničnog "pokajnika" u oblasti povrede konkurencije na tržištu i javnih nabavki.

Subotička firma KTG Solucije dostavila je u pravi čas dokaze Komisiji za zaštitu konkurencije da je sklopila sporazum sa konkurentom - firmom Eco sense (Eko sens). Tako su stekli pravo na delimičan "oprost greha" i izbegli plaćanje punog iznosa kazne. Konkurentima teče rok od šest meseci da izmire globu od 384.504 dinara, dok su "pokajnici" dužni 189.578 dinara.

Zanimljivo je da je ovo prvi slučaj u kom je Komisija utvrdila ispunjenost uslova za smanjenje obaveze plaćanja novčanog iznosa mere zaštite konkurencije na osnovu prijave učesnika u restriktivnom sporazumu podnete u toku trajanja postupka.

Pod lupu Komisije ove dve subotičke firme su došle posle javne nabavke sredstava za održavanje higijene u JKP Stadion. Kancelarija za javne nabavke je prošlog februara podnela inicijativu jer su se, prilikom nadzora, susreli sa mogućnošću povrede konkurencije.


Tri puta zajedno

JKP Stadion je posao nabavke sredstava za održavanje higijene poverilo Eko sensu, drugoplasiranom ponuđaču. I to zato što je nešto povoljniji KTG Solucije odustao od učešća. Kancelarija je prekontrolisala i druge javne nabavke i naišla na identičan scenario u slučaju kupovine sredstava za čišćenje Sportskog centra Soko iz Sombora.

Nešto kasnije, pošto je Komisija zatražila dodatnu dokumentaciju, na svetlost dana je izašao i slučaj kupovine sredstava za održavanje higijene Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Kanjiža.

- Komisija je na osnovu analize dokumentacije iz primljene inicijative, te naknadno pribavljenih i javno dostupnih podataka sa Portala javnih nabavki, konstatovala da je u tri postupka javne nabavke, KTG Solucije kao povoljniji ponuđač, odustajao od svoje ponude, zbog čega su naručioci bili primorani da dobra nabavljaju od drugorangiranog ponuđača Eko sens, čija ponuda je bila skuplja, odnosno nepovoljnija - stoji u Rešenju Komisije.

Ukratko, Komisija ovakvo ponašanje označava kao "nameštenu ponudu". Ona podrazumeva nedozvoljenu koordinaciju između učesnika na tržištu koji konkurišu jedni drugima podnoseći ponude u javnoj ili drugoj nabavci. Problem je što se oni o tome dogovaraju, razmenjuju informacije u vezi sa ponudama i njenim elementima.

- U praksi se "nameštanje ponuda" u postupcima javnih nabavki ispoljava u različitim oblicima - napominje Komisija za zaštitu konkurencije.

- Ponuđači daju simulirane ili fiktivne ponude, tako da odaju utisak prave konkurencije. Ili se uzdržavaju od podnošenja ponuda, pa omogućavaju konkurentu da bude izabran bez konkurencije. Nekad rotiraju ponude, odustaju u postupku nabavke da bi drugi bio izabran. Konačno, dele tržište, ne nadmeću se kod određenih naručilaca ili dele teritoriju.


Prijava sa iste IP adrese

Kako je u praksi izgledao njihov dogovor - Komisija je utvrdila kontrolom računara. Na primer, kada su konkurisali za snabdevanje Sportskog centra Soko, to su uradili sa iste IP adrese i to u roku od tri minute - prvi u 9.37, a drugi u 9.40.

Odluku naručioca Soko učesnici su preko portala primili 1. aprila. Tragovi na računarima pokazuju da je ona pročitana sa naloga Eko sensa, ali ne i druge firme. Korespondencija ove dve firme tek sad postaje zanimljiva. Eko sens istog dana, ni sat kasnije, poslao je suparničkoj firmi mejl sa naslovom "pismo za odustajanje", uz uputstvo da ga KTG Solucije pošalju na adresu naručioca.

- Ovim putem Vas obaveštavamo da je došlo do greške prilikom izrade kalkulacije za ponudu Javne nabavke male vrednosti Sredstva za održavanje higijene broj 01-02/2022 SPORTSKI CENTAR SOKO Sombor. Pa smo ponudili nerealno niske cene i ovim putem odustajemo - stoji u navodnoj izjavi KTG Solucije.

KTG Solucije zaista su posle samo pet minuta poslale to pismo Sportskom centru Soko. Odmah su odgovorile i konkurentu, Eko sensu, da su pismo poslali gde treba. Naručilac je tako 5. aprila doneo odluku da je izabrana drugoplasirana firma - Eko sens.

Po sličnom scenariju su nastupali i na druge dve javne nabavke. Samo je KTG Solucije, prilikom nenajavljenog uviđaja u poslovnim prostorijama ovog društva, aprila prošle godine, Komisiji podnelo Zahtev za smanjenje obaveze i predalo izjavu da su učestvovali u restriktivnom sporazumu.


Kupci jeftiniji od prodavaca

Posebno je zanimljivo da su ponude KTG Solucije svaki put bile povoljnije od Eko sensa, iako sredstva kupuju upravo od njih.

- Komisija je konstatovala i odsustvo ekonomske logike da Eko sens u tri postupka javne nabavke na kojima se nabavljaju proizvodi za održavanje higijene ima lošiju ponudu od stranke KTG Solucije, koja te proizvode kupuje upravo od društva Eko sens radi dalje prodaje - stoji u Rešenju Komisije.

- Iako je društvo KTG Solucije odustajalo od ponuda navodeći razloge da su ponuđene cene preniske usled greške u obračunu, pretpostavka je da su ponude ipak bile finansijski isplative, jer stranke nisu imale sigurnost da će na javnoj nabavci Eko sens sigurno imati drugu najbolju ponudu.

Inače, procena je da su tri nameštene nabavke budžet Srbije koštale 709.432 dinara. Toliko je više naplaćeno od naručilaca, nego da su firme zaista nezavisno učestvovale.


Dve i po ponude po pozivu

Prema poslednjem izveštaju Kancelarije za javne nabavke iz 2022. godine, skoro svaki deseti dinar svega što se stvori u Srbiji, potroši se kroz javne nabavke. Na raspisani oglas, u proseku, stignu 2,5 ponude. Najveći broj ponuda podnet je u postupcima javnih nabavki radova - 3,03 po oglasu, zatim kod nabavke dobara - 2,58, a najmanje kod usluge - 2,26.

Tokom 2022. godine mimo Zakona o javnim nabavkama je potrošeno 747,6 milijardi dinara. Najčešći razlog za izuzetak je da su dobra namenjena preradi i prodaji, daljoj prodaji ili iznajmljivanju trećim licima na tržištu (27,69%). Sledi nabavka energije ili goriva za proizvodnju energije (25,99%). Treba imati na umu da je ovo bila godina energetske krize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.