NavMenu

Vršac nudi povlastice investitorima u Tehnološkom parku - 12 privrednika ulaže 50 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 26.07.2011. 14:08
Komentari
Podeli

Budući izgled Tehnološkog parkaBudući izgled Tehnološkog parka

Tehnološki park u Vršcu do kraja avgusta trebalo bi da dobije upotrebnu dozvolu, a interesovanje za otvaranje proizvodnih pogona na izlazu iz grada prema Beogradu sve je veće. Čak dvanaest potencijalnih investitora poslalo je pisma o namerama, ali će novi stanovnici tehnološkog parka, osim nemačkog "Fresenius Medical Care" i italijanskog "Lamp San Prospero", koji su već rezervisali tri parcele, biti poznati tek posle licitacije.

U skladu sa ranije donetim skupštinskim odlukama, privrednici su izrazili nameru da zajedno investiraju oko 50 mil EUR u nove pogone i uposle oko hiljadu Vrščana. Zato je lokalna samouprava odlučila da im izađe u susret i omogući određene povlastice, a pre svega oslobađanje od plaćanja raznih taksi.

- Investitore možemo osloboditi nekih lokalnih komunalnih taksi, kao što su firmarina i naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, u određenom periodu od 5 do 10 godina. Osim ovoga, oni će imati punu logističku podršku lokalne samouprave kada je reč o dobijanju subvencija od nadležnih institucija za izvozno orijentisanu proizvodnju i za otvaranje novih radnih mesta - kaže Stevica Nazarčić, predsednik SO Vršac.

On napominje i da će opštinska uprava pokušati da investitorima izađe u susret preparcelacijom parka prema njihovim potrebama.

Na ovaj način, opština Vršac želi da stvori dobar poslovni ambijent koji će privući investitore. Prema prvim očekivanjima, tokom početnog perioda u tehnološkom parku će biti otvorena 282 radna mesta, a u četvorogodišnjem periodu oko 950, i to u dvadesetak preduzeća.

- Osim rešavanja pitanja nezaposlenosti, jedna od pogodnosti za Vršac jeste i to što će sve te firme imati sedište u našem gradu, a prema novom zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, čak 80% prihoda od poreza na zarade će se sliti u opštinski budžet. To je ključno za dalji razvoj Vršca - predočava Čedomir Živković, predsednik te opštine.

Zoran Tomić, direktor preduzeća "Tehnološki park", kaže da je u planu otvaranje biznis inkubatora za obuku mladih preduzetnika.

- To će biti institucija koja će pomoći mladim preduzetnicima da započnu biznis u uslovima koji će za njih biti beneficirani. Oni bi kroz tu obuku trebalo da steknu samopouzdanje i iskustvo, koje će kasnije pretočiti u neke nove industrijske zone - rekao Tomić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.