NavMenu

Digitalna demencija kao opasnost današnjeg doba

Izvor: eKapija Utorak, 20.02.2024. 16:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Digitalna demencija podrazumeva proces narušavanja kognitivnih sposobnosti usled prekomjernog korišćenja digitalnih medija, a najviše pogađa adolescente i mlade koji spadaju u grupu "digitalnih urođenika".

Internet i digitalni mediji postali su dio svakodnevice modernog čoveka, a konstantno korišćenje medijskih blagodati pruža mladima da šire svoje interese, te da svojim veštim digitalnim kompetencijama u kratkom vremenu dolaze do potrebnih informacija.

Zato mnogi, a naročito deca i mladi, nemaju više potrebe da pamte informacije jer znaju da ih u svakom trenutku mogu saznati zahvaljujući nekom od internet pretraživača.

Prenatrpanost informacijama i medijski multitasking mogu dovesti do površnog procesuiranja informacija, smanjene samokontrole, a ostavlja posledice i na radno pamćenje.

Kako broj mladih koji koristi internet i digitalne medije s godinama raste, digitalna demencija mora se uzeti u razmatranje kao potencijalna buduća dijagnoza.

Tehnologija može ponuditi obrazovne sadržaje i interaktivne igre za koje se tvrdi da poboljšavaju kognitivne sposobnosti, ali uprkos tome, dugi sati provedeni pred ekranom i izloženost pasivnom sadržaju mogu sprečiti ili dovesti do nekonvencionalnog kognitivnog razvoja kod dece.

Utvrđeno je da preterana stimulacija novim i uzbudljivim informacijama s ekrana negativno utiče na detetovu pažnju i da može rezultirati smanjenom sposobnošću fokusiranja na određene zadatke.

Adolescenti i deca koja su izložena prekomernom vremenu ispred ekrana mogu imati problema s koncentracijom pri tradicionalnim metodama učenja poput čitanja knjiga ili učestvovanja u aktivnostima u učionici.

Štaviše, brzi i jednostavno dostupni odgovori putem interneta i aplikacija mogli bi obeshrabriti decu u razvoju kritičkog mišljenja i veština rešavanja problema. Tradicionalne metode istraživanja koje uključuju dublje razumevanje i zadiranje u temu ključne su za izgradnju analitičkih sposobnosti.


Konzumacija tehnologije može uticati i na emocionalni razvoj tokom ranog detinjstva i predškolskih godina jer se u to vreme postavljaju temelji za buduću emocionalnu regulaciju i dobrobit.

Izlaganje prekomernom vremenu ispred ekrana i nasilnom ili neprikladnom sadržaju može dovesti do povećane agresije.

Osim toga, ranjiva deca mogu doživeti smanjeno samopouzdanje i osjećaj neadekvatnosti zbog stalnih upoređivanja na platformama društvenih mreža.

Isto tako, brzo i kratkotrajno zadovoljstvo dobijeno korišćenjem digitalnih uređaja može uticati na sposobnost deteta da se nosi s frustracijama i preprekama u situacijama stvarnog života.

Odloženo zadovoljstvo ključna je veština za emocionalnu otpornost i samokontrolu, koja može ostati neusvojena kada tehnologija trenutno zadovolji svaku želju, prenosi portal Čuvaj zdravlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.