NavMenu

Kreće gradnja autoputa od Temišvara ka Beogradu, uskoro tender za rumunsku deonicu - Najavljen i zajednički granični prelaz

Izvor: eKapija Utorak, 20.02.2024. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Rumunski ministar transporta i infrastrukture Sorin Grindeanu najavio je da će Studija izvodljivostivi za autoput od Temišvara do granice sa Srbijom biti gotova ovog proleća, kao i da će biti raspisan tender. Grindeanu je istakao i da je dogovorena gradnja zajedničkog graničnog prelaza, koji će se nalaziti na oko 1,55 km od postojećeg graničnog prelaza Moravica, a čiju će gradnju finansirati Rumunija.

- Ekološka dozvola i koraci za to su skoro završeni, geostudije su završene 99% čekaju se laboratorijski rezultati. Kažem da će ovog proleća biti završena studija izvodljivosti i biće raspisan tender. To je još jedna tačka do koje mi je stalo - rekao je Sorin Grindeanu, a prenosi portal Opinia iz Temišvara.

Podsetimo, sporazum o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar potpisali su sredinom 2022. tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihail Grindeanu.

Ugovorne strane su se tada obavezale da će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem autoputa Beograd-Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane autoput Temišvar-Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.

Rok za završetak Studije izvodljivosti, koji je bio prvobitno 4. maja 2022. godine, više puta je produžen, poslednji put do jeseni 2024. godine.

Sorin Grindeanu je precizirao da bi autoput Temišvar-Moravica mogao biti izgrađen evropskim sredstvima, budući da je deo najkraćeg puta panevropskog koridora Gdanjsk-Solun.

- Temišvar-Moravica je projekat koji je prihvatljiv s gledišta kriterijuma Evropske unije - rekao je rumunski ministar saobraćaja.

Rumunija je, kako je navedeno, podnela prijavu za finansiranje projekta kroz CEF Program vojne mobilnosti, program kroz koji Evropska komisija finansira interne projekte poput sanacije nekih mostova na nacionalnim putevima koji prolaze pored vojnih baza, kao i prekogranične projekte. Radi se o projektu koji je vredan preko 260 mil EUR, od čega su 133 miliona evropska sredstva.

- Sledeće nedelje, će biti raspisan tender za deonicu Arad-Oradea. Veza sever-jug od Gdanjska do Soluna, obuhvata- Varšavu, Krakov, Košice (Slovačka), Debrecin (Mađarska), Oradea, Arad, Temišvar, Moravicu, Beograd i Solun. Ovo je najkraći put. Sledeće nedelje, ponavljam, biće raspisan tender za autoput Arad-Oradea, koji mora biti nastavljen ka jugu odnosno od Temišvara do Moravice - izjavio je ministar saobraćaja Rumunije, a prenosi temišvarski portal.

Prema dokumentaciji za budući autoput koji će povezati Temišvar sa Beogradom, koju je za rumusnku stranu izradila kompanija Egis, trasa će imati nekoliko putnih čvorova, koji će obezbediti ulaze i izlaze sa autoputa, ka regionalnim putevima u Rumuniji.

Grindeanu je najavio i moguću posetu Beogradu.

- Imao sam dijalog sa Aleksandrom Vučićem, kao i sa drugim predstavnicima Srbije. U međuvremenu sam dobio pismo od srpskog kolege da posetim Beograd i to ću učiniti, ali nastavljamo projekat sa naše strane. Nema dileme, mi idemo ka Moravici. Idemo onako kako smo najavili, bez ikakvih problema. Dogovorili smo se da napravimo zajednički granični prelaz, o trošku Rumunije i bili smo maksimalno konstruktivni u svim tim pristupima. Ovo je za nas, ali ne samo za nas, važan projekat za povezivanje severa Evrope sa južnom Evropom - rekao je i ministar saobraćaja Rumunije.

Ulazak u Srbiju će biti preko novog graničnog prelaza, koji će se nalaziti na oko 1,55 km od postojećeg graničnog prelaza Moravica.


Kada je u septembru 2021. godine Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo tender za izradu Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom autoputa E70 Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom, navedeno je da buduća trasa puta predstavlja nastavak buduće obilaznice oko Beograda (Dobanovci - Ostružnica - Bubanj Potok - Vinča - Pančevo) i predstavljaće najkraću drumsku vezu Rumunije, preko Srbije i Crne Gore sa koridorom X i sa južnom Italijom i Albanijom, odnosno sa Sredozemnim basenom.

Ostale projekte u oblasti putne infrastrukture možete pogledati u našoj interaktivnoj mapi OVDE.

Mapa: Sadašnja lokacija graničnog prelaza Moravica
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.