NavMenu

Mask: Prvi pacijent sa Neuralinkovim čipom u mozgu može da kontroliše kompjuterskog miša mislima

Izvor: Forbes Utorak, 20.02.2024. 13:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Constance/flickr.com)Ilustracija
Prvi čovek kojem je usađen čip kompanije Neuralink se oporavio i može da pomera kompjuterskog miša samo mislima, objavio je tehnološki milijarder Ilon Mask, pružajući kratki uvid u napredak firme dok radi na obnavljanju izgubljenih sposobnosti kao što su kretanje i vid, i unapređivanju drugih poput pamćenja i inteligencije.

Prvi čovek koji je dobio Neuralinkov čip za mozak izgleda da se potpuno oporavio od januarske procedure, rekao je Mask na X Spaces događaju koji je kasno u ponedeljak vodila novinarka Katerin Brodski. Operacija, uz pomoć Neurolinkovog hirurškog robota, označila je prekretnicu za kompaniju i njene napore da direktno poveže mozak sa računarima nakon što je u septembru dobila dozvolu da regrutuje pacijente kako bi testirala sposobnost uređaja da pomogne ljudima sa paralizom da povrate izgubljene funkcije kontrolom računara mislima.

- Progres je dobar - rekao je milijarder, dodajući da prema saznanjima kompanije pacijent ne trpi nikakve štetne efekte.

- Neuralink pokušava da dobije što je više pritisaka moguće samo mislima - rekao je Mask napominjući da su višestruke akcije, poput držanja dugmeta dok se miš pomera, ključne za otključavanje različitih radnji na računaru.

Mask je istakao da Neuralink želi da "ima više od samo dva dugmeta" i da nastoji da napreduje u tom smislu, što je opisao kao nešto što sveukupno izgleda "vrlo dobro".

Neuralink je i dalje u ranoj fazi testiranja i razvoja, i njegova nadanja o širokoj primeni tehnologije za "čitanje" mozga i upravljanje računarima još su mnogo godina u budućnosti. Prvi proizvodi Neuralinka će biti usmereni na obnavljanje izgubljenih funkcija kod ljudi sa paralizom ili oštećenjem vida, rekao je Mask ranije. Milijarder je rekao da će prvi proizvodi Neuralinka uključivati "Telepatiju", koja bi omogućila korisnicima da kontrolišu telefon ili računar samo mislima, funkciju koju ova klinička studija delimično ima za cilj da testira, kao i funkcije koje bi mogle vratiti vid slepim osobama, ali Mask kaže da tehnologija teži širokoj upotrebi kako bi unapredila pamćenje i inteligenciju.

Regulatori, kao i potražnja potrošača, prirodno postavljaju visoke standarde za ugradnju uređaja u mozak zdrave osobe, mnogo više nego za lečenje pacijenata sa često onesposobljavajućim stanjima i takva upotreba će biti mnogo godina ili čak decenija u budućnosti. Druge neurotehnološke kompanije su odmakle dalje od Neuralinka u testiranju i uvođenju neuralnih proizvoda pacijentima, iako su fokusirane na lečenje, a ne na unapređenje.

Izvršni direktor Mete Mark Zakerberg nedavno je izrazio skepticizam prema implantima u mozgu i tehnologiji neuralnog interfejsa u trenutnom stanju. Zakerberg, milijarder koji je suosnivač Fejsbuka, rekao je da smatra neuralni interfejs "jednim od divljijih stvari na kojima radimo". Istakao je da Meta još ne radi na implantima u mozak, ali bi možda razmotrila.

- Možda će u budućnosti neko to uraditi, ali ja ne bih želeo da koristim Verziju 1 toga - kazao je Zakerberg dodajući da misli da bi trebalo sačekati dok ta stvar ne bude prilično sazrela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.