NavMenu

Završna faza izgradnje trećeg bloka termoelektrane Kostolac - Uskoro dodatnih 350 MW

Izvor: Novosti Utorak, 20.02.2024. 12:53
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Tokom završne faze izgradnje trećeg bloka termoelektrane Kostolac B, snage 350 megavata, za koji je kamen-temeljac položen u novembru 2017, montirana je i ispitana celokupna oprema neophodna za rad elektrane tokom prve sinhronizacije, a trenutno se završavaju tople i hladne probe, te "glanca" putna i ekološka infrastruktura, uz intenzivnu obuku radnika.

- Urađeni su projekti po kojima se radi na lokaciji, a pribavljene su i neophodne dozvole za svih 14 faza, za koje je dobijena i saglasnost protivpožarne policije MUP. Izvođači radova iz jedne kineske kompanije uveravaju nas da će izgradnja novog bloka B3 biti završena u prvoj polovini ove godine - kaže Željko Lazović, rukovodilac programa projekata i projekt-menadžer u Sektoru za ključne investicione projekte EPS.

Kao jedan od prioritetnih uslova za rad novog bloka, definisani su strogi zahtevi u pogledu mera zaštite životne sredine, koji su u saglasnosti s nacionalnim propisima, ali i obavezama Srbije na osnovu potpisanih međudržavnih sporazuma iz ove oblasti. Zato su usvojene granične vrednosti za sumpor-dioksid do 150 miligrama po kubnom metru, oksida azota do 200, a praškastih materija do 10 miligrama.

Inače, novi blok, koji će proizvoditi 2,5 milijardi kilovat-sati struje, što je 5% proizvodnih kapaciteta EPS, kao osnovno gorivo koristiće ugalj sa kopa Drmno i procenjuje se da će godišnje za to biti potrebna oko tri miliona tona.

Ovde posebno ističu da su realizaciji projekta vrednog 618 mil USD - dela druge faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine, sklopljenog 2012, koji obuhvata i proširenje porvšinskog kopa Drmno, sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje - znanjem i iskustvom znatno doprineli i radnici TE Kostolac B, koji su uključeni u svaki segment izvođenja radova, funkcionalnih ispitivanja i proba. A, za radnike iz Kine, još 2013, podignuto je naselje pored TE Kostolac B. Zemljište i komunalnu infrastrukturu obezbedio je EPS, a Kinezi montažne objekte, nameštaj i opremu.

Upravljanje blokom B3 biće povereno timu radnika iz obe kostolačke termoelektrane - Kostolac A i Kostolac B - koji je u fazi formiranja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.