NavMenu

Predviđanje optimalnog vremena berbe jabuka

Izvor: eKapija Ponedeljak, 25.07.2011. 15:38
Komentari
Podeli

Globalizacija je povećala konkurentnost na tržištu svih proizvoda uključujući i jabuke. Najvažnije je da se voće iz skladišta pojavi na tržištu u najboljem mogućem stanju. Da bi do toga došlo, voće mora da bude u određenoj fazi zrelosti kada se skladišti. Drugim rečima, pogodnost za skladištenje i plasman voća su u tesnoj vezi sa stepenom zrelosti voća u momentu berbe. Nezrelo "zeleno" voće ne može da dostigne puni potencijal u pogledu kvaliteta nakon berbe i skladišćenja. Sadržaj šećera i ukus se nikada u potpunosti ne razviju. Prezrelo voće nastavlja da zri ubrzanim tempom, nivo etilena je veoma visok, postoji tendencija da se tokom skladištenja javlja unutrašnje degradiranje mesa plodova na ćelijskom nivou, voće se kvari, plodovi su podložni ubojima i dolazi do sveukupnog propadanja.

Predviđanje optimalnog vremena berbe testiranjem i analiziranjem uzoraka plodova je od bitnog uticaja na pogodnost plodova za skladištenje (dugo, srednjedugo ili kratkorocno), na odrzavanje kvaliteta tokom čuvanja kao i kvalitet plodova pri izlasku iz skladišta do momenta prodaje i konzumacije. Normalna posledica ovakvog pristupa berbi je maksimalno povećanje prihoda proizvođača. Poznavanje potencijala za dužinu učvanja plodova će omogućiti bolje planiranje i racionalniju upotrebu hladnjača i komora snabdevenih uređajima za kontrolisanu atmosferu (CA) odvajanjem voća na ono pogodno za dugo čuvanje (10 meseci), srednjeročno čuvanje (6 meseci) i voće pogodno za kratkoročno čuvanje (do 3 meseca).

Predviđanje berbe na osnovu analize voća

Cilj je da se identifikuje "optimalni period za berbu" pri kome bi postojao najbolji odnos između sveopšteg izgleda/ privlačnosti plodova, organoleptičkog kvaliteta plodova (boja, veličina, sadržaj šećera, ukus) a da se pri tome značajno ne umanji mogućnost za duže skladištenje (gubitak čvrstoće, povećana koncentracija etilena, veća mogućnost kvarenja voća i druga oštećenja vezana za prezrelost voća).

Nadzor i praćenje progresa plodova jabuke u poznijim fazama razvoja plodova i ranim fazama zrenja je osnova ovog metoda. Prikupljanje uzoraka i analiza počinju 2-3 nedeljepre očekivane berbe i nastavljaju se 1-2 nedelje nakon predviđenog datuma za berbu plodova za dugo čuvanje u uslovima kontrolisane atmosfere. Reprezentativni uzorci od po 10 plodova jabuke po uzorku (jedan plod po stablu) treba da se sakupe iz 3-5 voćnjaka sa istim sortama. Testiranjem se prate sledeći pokazatelji: krupnoća ploda, čvrstoća, indeks skroba, etilen, boja pozadine ploda, crvena boja, sadržaj suve materije (rastvorljiva suva materija). Od svih ovih parametara među najvažnijima su indeks skroba, čvrstoća i etilen.

Indeks skroba- Vodič za indeks zrelosti jabuka
Smernice državnog Univerziteta u Mičigenu za skladištenje u uslovima kontrolisane atmosfere u hladnjačama

Skrobno-jodna metoda za utvrđivanje faze zrenja i datuma berbe Skrobno-jodna metoda je jedan od instrumenata koji se koriste u određivanju zrelosti plodova i zasniva se na pretvaranju skroba u šećer.

Jodni rastvor za testiranje Najbolje je da se koristi sveži rastvor pripremljen na početku
sezone. Ovaj rastvor je osetljiv na svetlost i treba da se čuva u tamnoj flaši na tamnom mestu , ne sme biti izložen svetlosti.

Prikupljanje uzoraka

Uzorak jabuka za testiranje:

• 10 jabuka po uzorku
• 1 jabuka po stablu
• Svaki put uberite jabuke iz istog reda i sa istih stabala
• Berite jabuke sa obe strane reda

Izvođenje testa

Pre nego što počnete sa testiranjem
pripremite:

• Sveži rastvor joda u flaši sa raspršivačem
• Kaliper za merenje prečnika ploda
• Refraktometar
• Penetrometar
• Nož
• Nožić za ljuštenje krompira
• Dasku za sečenje
• Skrobno-jodna šema
• Šema osnovne/pozadinske boje
Analiza ploda
• Procenite procenat osnovne/pozadinske boje i procenat crvene boje. Osnovnu boju procenite upotrebom skale od 1-5 sa značenjem: 1=žuta, 5=zelena.
• Utvrdite veličinu ploda merenjem prečnika ploda.
• Nožićem za ljuštenje krompira skinite malo parče pokožice (oko 10 mm u precniku) sa crvene/rumene strane ploda ("crveni obraz") i parčence pokožice sa suprotne strane – "zelene" strane ploda ("zeleni obraz") i penetrometrom izmerite čvrstoću jabuke.
• Presecite jabuku preko sredine i stavite polutku na papir okrenutu na gore. Poprskajte jabuku rastvorom joda. Već nakon minut-dva meso ploda ce početi da menja boju . Proverite na univerzalnoj skrobno-jodnoj šemi (razvijenoj na Univerzitetu Kornel) u kojoj se fazi razvoja plod nalazi.

• Nekoliko kapi soka sa "crvenog obraza" i "zelenog obraza" stavite na refrektometar da utvrdite sadržaj rastvorljivih suvih materija.

Informacije u vezi sa instrumentima i njihovom nabavkom Penetrometar za određivanje čvrstoće ploda:

Wagner Instruments:
http://www.fruittest.com/
Refraktometar za merenje rastvorljivih suvih materija:
Cole-Parmer:
http://www.coleparmer.com/

Izveštaj o zrenju jabuka

Jonagold - berba je u toku. Dva uzorka iz Rivertona i Pere Marquette Township-a su testirana. U odnosu na prošlu nedelju, došlo je do značajnog poboljšanja u izgledu plodova . Plodovi su dobili u boji. Crvena boja je za 20% veća i u proseku iznosi 75.5%. Krupnoća je izvrsna sa prosečnim prečnikom od 2.93". Čvrstoća plodova je izvrsna i stabilna. Prosek za sve uzorke se kreće od 18.8 lb( 8,52 kg) do 19.4 lb ( 8,79kg). Plod je zreo ili malo prezreo (5,3-6,7)…samo što je izašao van optimalnog termina za plodove namenjene dugom čuvanju u uslovima kontrolisane atmosfere. Rastvorljive suve materije su odlične sa prosekom za sve uzorke od 14% do 14.74%. Berba treba da se završi ove nedelje.

Golden delicious /zlatni delišes/ - Testirana su tri uzorka. Krupnoća i izgled u velikoj meri variraju u zavisnosti od lokaliteta. Prosečne vrednosti krupnoće ploda za sve uzorke se kreću od 2,55 do 2.96" u prečniku. Većina plodova ima rumenilo koje pokriva od 5 do 50% površine ploda . Osnovna boja pozadine je uglavnom zelenkasto-žuta sa prosečnim vrednostima od 3,1 to 3,7. Čvrstoća je odlična i stabilna. Raspon je od 17,5 (7,93kg) do 23 (10,43kg) lb. Prosečne vrednosti se kreću od 19.2 (8,70kg) do 19.5 lb(8,84kg) sa padom od nešto više od ½ lb (0,22 kg) u odnosu na prošlu nedelju. Skrobni Indeks je zabeležio porast za više od 2-stepena sa prosečnim vrednostima od 3.3 to 4.5 u zavisnosti od uzorka.Plodovi su još uvek u optimalnom terminu za berbu za dugo čuvanje
plodova u uslovima kontrolisane atmosfere ali se približavaju gornjoj granici. Sadržaj rastvorljivih suvih materija je odličan i u proseku se kreće od 14,3 do 15% za sve uzorke.

Jonathan /Jonatan/ - Mnogi voćnjaci su obrani nedelju dana pre 30.9. kada je bilo predviđeno da berba počne. Dva uzorka iz New Era su testirana. Promena skroba pokazuje da je plod prešao u "zrelu zonu" na skali indeksa skroba. Prosečne vrednosti se kreću između 4 i 4,5. Čvrstoća je odlična uz male promene od prošle nedelje. Još uvek se kreće u proseku od 18-19.5 lb (8,16-8,84kg). Boja je odlična sa prosečnim vrednostima za crvenu boju od 90%. Sadržaj rastvorljivih suvih materija je odličan i iznosi 14 i14.2%.

Red delicious /crveni delišes/ - Ove nedelje su testirana tri uzorka iz New Era, Summit i Pere Marquette Townships. Krupnoća plodova je veoma dobra za sve ispitivane uzorke. Čvrstoća plodova je izvrsna i kreće se od 18.3 i 19.4lb (8,30 i 8,61) . Skrobni indeks pokazuje male promene u konverziji skroba. Prosečne vrednosti se kreću od 1 do 2,2. Boja je veoma dobra za ovu fazu zrelosti ploda sa prosečnim vrednostima koje se kreću od 95-100%. Sadržaj rastvorljivih suvih materija je u relaciji "zadovoljavajući – dobar" sa vrednostima od 11 do nešto preko 12%.

Idared /ajdared/ - Testiran je jedan uzorak. Plod izgleda veoma dobro. Krupnoća je odlična i kreće se u rasponu od 2,72 do 3,17 sa prosečnom vrednošću od 2.95". Čvrstoća je odlična sa prosekom od 20,025 lb ( 9,08 kg). Skrob je počeo da se pretvara u šećer.Vrednosti na skali indeksa skroba su ujednačene i kreću se od 1 do 3 sa prosečnom vrednošću od 1,7. Boja je veoma dobra i kreće se u rasponu od 65 do 90% uz prosečnu vrednost od 73,5%. Sadražj rastvorljivih suvih materija je veoma dobar i iznosi 12,92%.

Napomena: Tekst je preuzet iz dokumenta-vodiča za invesitore "Predviđanje optimalnog vremena berbe jabuka", čiji je autor Dr Mirjana Bulatović Danilović.

Projekat je realizovan uz podršku "USAID Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.