NavMenu

Sedam saveta kako bolje iskoristiti pauzu na poslu

Izvor: BIZLife Ponedeljak, 19.02.2024. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bernie_moto_photo/shutterstock.com)Ilustracija
Prema jednom od istraživanja, pauzom na poslu možete povećati koncentraciju, što dovodi do rasta produktivnosti. Osim toga, ublažavate stres, čime štitite svoje mentalno zdravlje.

Ovo se posebno odnosi na sedentarne poslove, tj. poslove kod kojih nema fizičke aktivnosti, a koji nose veći rizik po kardiovaskularni i metabolički sistem, kao i rizik od prerane smrti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Teksasu. Portal Persona je izdvojio sedam saveta kako bolje iskoristiti pauzu na poslu.


Prepoznajte svoj radni ritam

Svako ima jedinstven radni ritam - vreme kada je najviše koncentrisan i vreme kada je manje produktivan. Tako da obratite pažnju na svoj radni ritam, tj. pratite svoj nivo energije tokom sedmice. Tako da pauzu planirajte za vreme kada vam se desi prirodni pad energije, a time ćete se prilagoditi svom prirodnom ritmu.


Koristite Pomodoro metodu

Pomodoro metoda je tehnika upravljanja vremenom kojom možete strukturirati radne pauze. To podrazumeva da nakon 25-minutnog rada imate petominutnu pauzu. Posle četiri ovakva ciklusa (25 minuta rada i pet minuta pauze), uzmite dužu pauzu u trajanju od 15 do 30 minuta. Na ovaj način ćete održati koncentraciju i nivo energije.


Uključite fizičku aktivnost

Tokom pauze pokušajte da uključite neki oblik fizičke aktivnosti, kao što je istezanje, brza šetnja ili čak neka poza joge. Fizičkom aktivnošću se pospešuje cirkulacija krvi, čime se mozgu osigurava više kiseonika. Time se smanjuje rizik od zdravstvenih problema povezanih sa dugim sedenjem. Osim toga, na određeno vreme se odvajate od posla, što je mentalno osveženje.


Vežbanje svesnosti

Pauze su odlična prilika za vežbanje svesnosti, što može biti jednostavno poput fokusiranja na način disanja. To vam pomaže u smanjenju stresa, poboljšanja mentalnog stanja, da se na posao vratite mirniji i fokusiraniji. Možete isprobati i kratku meditaciju tokom duže radne pauze


Isključite se u potpunosti

Potrudite se da pauza zaista pauza. To znači da se u potpunosti udaljite od svojeg radnog okruženja, izbegavate proveru poruka ili mejlova. Potpuno isključivanje je od suštinskog značaja da bi vaš um dobio odmor koji mu je potreban da se regeneriše i da bude osvežen, prenosi Klix.ba.


Brinite o svom telu

Pauze iskoristite za hidrataciju i konzumiranje hranjivih grickalica. Hidratacija i dobra ishrana su neophodni za održavanje energije, funkcija mozga i opšteg zdravlja. Imajte na umu da je cilj da napunite telo energijom, pa se odlučite za vodu, biljni čaj, orašaste plodove umesto da posežete za slatkim grickalicama ili zaslađenim pićima.


Ostanite dosledni

Doslednost je ključna kada su u pitanju produktivne radne pauze. Neka takve pauze budu deo vašeg radnog dana koji je neupitan, baš kao što je to slučaj sa vašim radnim zadacima. S vremenom ćete shvatiti da ovim pauzama poboljšavate svoju koncentraciju, produktivnost i da ste zadovoljniji poslom.

Budite svesni toga da uspeh nije u neprestanom radu. Reč je o tome da razumete kada pauzirati, osvežiti se, a zatim posao završiti novom snagom. Dakle, sledeći put kada budete duboko u poslu, nemojte bežati od pauze. Prihvatite je, optimizujte je i pratite kako pojačava vaša postignuća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.