NavMenu

Banjalučki RWP Vitorog želi da gradi VE Škadimovac od 110 MW na području Glamoča - Planirana 22 vetroagregata

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.02.2024. 16:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/www_slon_pics)Ilustracija
Firma RWP Vitorog iz Banjaluke želi da gradi Vjetroelektranu Škadimovac od 110 MW na području Glamoča.

U cilju realizacije projekta investitor je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma predao Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš koji je stavljen na javni uvid.

Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, Vjetroelektrana Škadimovac od 110 MW predviđa izgradnju ukupno 22 proizvodne jedinice - vjetroagregata od 5 MW, s pristupnim putevima, manipulativnim platoima za montažu vjetroagregata i podzemnom internom srednjenaponskom 35 kV i DTK mrežom do trafostanice TS 110/35 kV, koja je također sastavni dio ove vjetroelektrane.

- Planirano je da se radni platoi i pozicije vjetroagregata postavljaju na pozicijama za koje nisu potrebni veliki zahvati u okolišu na način da se koristi postojeća mreža puteva. Također, trase pristupnih puteva koristiti će se kao trase internog kablovskog povezivanja vjetroagregata, u cilju očuvanja prostora. Dominantan dio vjetroparka je smješten u dijelu gdje nema šume - ističe se.

Vjetroelektrana Škadimovac 110 MW, nalazit će se na području opštine Glamoč, Herceg-Bosanska županije. Planirana je istočno od Glamočkog polja i to na planinskom predjelu Hrbine i Kujača, koji se proteže u smjeru sjevero-zapad, jugo-istok, od Hrbina na zapadu do Vitoroga i granice sa opštinom Jajce na sjevero-istoku i istoku.

(Foto: Projektna dokumentacija)
Za vjetroelektranu Škadimovac izdana je lokacijska dozvola od strane Službe za stambeno komunalne poslove, obnovu i razvoj, geodetske imovinsko pravne poslove i katastar nekretnina Opštine Glamoč za proizvodnju i distribuciju električne energije. Opština Glamoč nema usvojen Prostorni plan, dok se Prostorni plan HBŽ u kojem je ucrtana buduća VE Škadimovac u statusu nacrta, dakle također nije usvojen. Iz navedenih razloga, investitor nije bio u mogućnosti pribaviti izvod iz Prostornog plana Opštine Glamoč niti Prostornog plana HBŽ.

U dokumentaciji je naglašeno da se radi o značajnoj izmjeni već odobrenog projekta. Investitor je za prethodnu VE Škadimovac prethodno ishodio okolišnu dozvolu od 25.01.2018. godine, izdanu od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. U odnosu na podatke navedene u okolišnoj dozvoli, došlo je do promjene u idejnom projektu, odnosno vjetroelektrana je ponovno projektovna.

Zemljište na kojem će se nalaziti vjetroelektrana Škadimovac, predmet je koncesije. Ugovor o koncesiji sklopljen je između Ministarstva gospodarstva HBŽ i investitora WBL CITY PROJECT Banjaluka. Odlukom o davanju saglasnosti na prijenos koncesije koju je donijela i usvojila Vlada HBŽ dana 21.12.2017. godine, sva prava iz ugovora o koncesiji prenesena su na preduzeće RWP Vitorog iz Banjaluke.

U blizini:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.