NavMenu

Globalne posledice "pucanja" Evergrandea - Kriza iz Japana i SAD prelila se na Evropu, a trpe i banke

Izvor: Telegraf biznis Ponedeljak, 12.02.2024. 15:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Investment Zen/flickr.com)Ilustracija
Jedan od najvećih, ako ne i najveći građevinski investitor u Kini, Evergrande, godinama unazad je gomilao dugove koje, na kraju, nije uspeo da vrati. Posledica je prestanak postojanja te kompanije, budući da je sud naložio stečaj. Naravno, taj ishod je u velikoj meri uzdrmao domaće tržište, ali se očekuju potresi i na globalnom planu. Istovremeno, ne stižu lepe vesti iz SAD i Japana.

Kineski ulagači i njihovi poverioci stavljaju natpise "Na prodaju" - na posede nekretnina širom sveta, jer potreba za prikupljanjem novca usred sve dublje krize nekretnina nadmašuje procenjene rizike. Cene koje dobiju pomoći će da se, konačno, utvrdi u kolikoj je nevolji šira industrija, piše Blumberg.

Svetski pad, izazvan povećanjem troškova zaduživanja, već je izbrisao više od bilion dolara samo sa vrednosti kancelarijskih nekretnina, a ukupna šteta još uvek nije poznata, jer je vrlo malo imovine prodato. Regulatori i tržište su nervozni zbog toga što bi ovaj zastoj mogao da prikrije velike, nerealizovane gubitke, stvarajući probleme i bankama (zbog zajmova u eri jeftinog novca) i vlasnicima imovine.

New York Community Bancorp je dotaknuo 27-godišnji minimum u utorak, nakon što je smanjio svoju dividendu i gomilao rezerve, delimično zbog problematičnog kreditiranja nekretnina. Evropska centralna banka (ECB) je zabrinuta da su banke u regiji bile prespore u smanjivanju vrednosti zajmova, a Uprava za finansijsko ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva treba da pregleda procene na privatnim tržištima, uključujući nekretnine, piše Seebiz.

Sada, nova serija inostrane imovine, stečene u decenijski dugoj kineskoj ekspanziji počinje da izlazi na tržište, jer su stanodavci i graditelji odlučili da žele gotovinu, kako bi poduprli domaće poslovanje i otplatili dugove - čak i ako to znači finansijski udarac.

Pekinško suzbijanje prekomernog zaduživanja ostavilo je "neokrznutim" nekoliko graditelja, čak i one koji su nekad smatrani glavnim igračima.

Jedinica China Aoyuan Group Ltd., sa sedištem u Guangžouu, na primer, koja je usred plana restrukturiranja duga od 6 mlrd USD, krajem prošle godine je prodala parcelu u Torontu sa oko 45% popusta na kupovnu cenu iz 2021. godine, prema podacima Altus grupe.

Sa svakom transakcijom, tržište dobija više jasnoće o stopi kapitalizacije - meri povraćaja sa kojim je investitor spreman da sklopi posao. Te će podatke, zatim, koristiti procenitelji za procenu druge imovine, što bi moglo izazvati šira umanjenja vrednosti. Kao posledica toga, stanodavci će možda morati da ulože više novca kako bi ispravili bilo kakva kršenja odnosa kredita prema vrednosti ili će morati da rizikuju da im zajmodavci zaplene imovinu.

Iako je do sada u Evropi bilo samo malo prodaje u kineskom vlasništvu - prošle godine je jedna poslovna zgrada u Londonu, povezana sa predsednikom Shimao Group Holdings Ltd., prodata sa oko 15% popusta u odnosu na raniju prodaju, dogovorenu 2022.

Ove nedelje je i posrnuli graditelj Guangzhou R&F Properties Co. pristao da proda svoj udeo u 1,69 mlrd USD vrednom imovinskom projektu u londonskoj četvrti Nine Elms, u zamenu za neke od svojih dolarskih obveznica, dok se kancelarijski blok na Canary Wharf-u prodaje za 60% manju cenu u odnosu na onu za koju je prodat 2017, nakon što su ga zaplenili zajmodavci od kineskog investitora. Prodaja je, navodi se, deo oporavka prodaje, nakon što su neki graditelji prošle godine zastali, dok su radili na planovima restrukturiranja.


Još zemalja ima svoj cunami, koji oseća i Evropa

Nekoliko banaka širom sveta je prošle nedelje zabeležilo značajan pad vrednosti svojih deonica. Kako izveštava euronews.com, a prenosi Seebiz, to se posebno odnosilo na one koje su značajno izložene zajmovima za komercijalne nekretnine.

Nakon uznemirujućih zbivanja u Japanu i Sjedinjenim Državama, nova kriza komercijalnih nekretnina mogla bi da se prelije u Evropu.

Situacija se dramatično preokrenula u SAD, gde je New York Community Bancorp postao žarište tržišne zabrinutosti. Ta banka ima više od 100 mlrd USD imovine, od čega je približno 60% vezano uz komercijalne nekretnine na Menhetnu. Naime, njeni neočekivani gubici u četvrtom kvartalu i razočaravajući podaci o prihodima - doveli su do dramatične tržišne rasprodaje, jer su deonice banke pale više od 50%, u odnosu na nivoe sa kraja januara.

Sada se "pod lupom" našao i evropski bankarski sektor.

Deutsche Pfandbriefbank, koja ima više od jednog veka specijalizacije u finansiranju komercijalnih nekretnina, posebno je pogođena ove nedelje. Ta banka je objavila rezervisanja za rizike u ukupnom iznosu između 210 i 215 mil EUR, pripisana "trajnoj slabosti tržišta nekretnina", što je banka opisala kao "najveću krizu nekretnina od finansijske krize".

Deonice bavarske banke su pale za 17% u poslednja četiri dana, a njena podređena obveznica pala je na nivo ispod 40 centi za dolar. Ovaj pad, iako ozbiljan, donekle je ublažen relativno skromnom tržišnom kapitalizacijom banke od 628 mil EUR.

ECB i agencija za kreditni rejting, Moody’s, izrazile su značajnu zabrinutost oko stabilnosti sektora komercijalnih nekretnina u Evropi.

U svom poslednjem pregledu finansijske stabilnosti, objavljenom u novembru, ECB je istakla stalni pad cena komercijalnih nekretnina, pogoršan stagnirajućim tržištem koje je, kako kažu, ozbiljno uticalo na proces utvrđivanja cena.

ECB je, takođe, detaljno opisala zabrinjavajući pad transakcijskih aktivnosti na tržištima komercijalnih nekretnina, koje je doživelo dramatičan pad od 47% u prvoj polovini 2023, u poređenju sa istim periodom 2022. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.