NavMenu

Srbija dobija pogon za alternativnu proizvodnju betona iz ugljenog pepela - Firma Ekopar planira gradnju postrojenja u Paraćinu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.02.2024. 14:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Life-Of-Pix)Ilustracija
Paraćinska firma Ekopar doo koja se bavi ponovnom upotrebom razvrstanih materijala, planira da u Paraćinu izgradi postrojenje koje će iz ugljenog pepela proizvoditi alternativni građevinski materijal za zamenu dela cementa u betonu i za kvalitetniji beton.

Opština Paraćin obavestila je javnost o donetom rešenju da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu ovog projekta u Šumadijskoj ulici broj 136 u Paraćinu, u blizini preduzeća Transkop.

Kako je navedeno, postrojenje na 40 ari baviće se prijemom, skladištenjem i tretmanom elektrofilterskog pepela iz termoelektrana i toplana na ugalj, koji se prerađuje u alternativni građevinski materijal.

Proizvod će se koristiti za poboljšanje kvaliteta betona i za zamenu cementa u betonu u određenom procentu, što će, kako je navedeno, dovesti do pojeftinjenja betona.

Pogon će obuhvatiti dve baterije prijemnih silosa od po 100 tona i kompletno postrojenje za tretman pepela.


Pepeo će biti preuziman cisternama za cement i pretovarati se u silos penumatski, a odatle će sistemom zatvorenog cevovoda biti transportovan u postrojenje za fizičko-mehanički tretman sa sistemom za recirkulaciju proizvoda, pa neće biti nusproizvoda.

Napominje se da je ceo sistem biti zatvoren na svim tačkama potencijalne emisije praškastih materija.

Projekat tehnologije izradila je firma Tekon Tehnokonsalting doo iz Beograda.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.