NavMenu

Višković: Projekat solarnih panela od velikog interesa za Republiku Srpsku

Izvor: RTRS Nedelja, 11.02.2024. 16:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/bones64)Ilustracija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas sa predstavnicima preduzeća Etmax Banjaluka, i njihovim partnerima predstavnicima kompanija Fronius i Kjusels.

U organizaciji pomenutih kompanija u Banjaluci je u toku događaj posvećen obnovljivim izvorima energije "Balkan Solar samit".

Na sastanku je razgovarano o potencijalnim projektima u energetskom sektoru s naglaskom na projekat solarnih panela za stanovništvo u Republici Srspkoj.

Višković je istakao da je pomenuti projekat od velikog interesa za Republiku Srpsku, da će dobiti podršku Vlade ali da je neophodno projekat učiniti transparetnim i dostpunim svakom građanininu u svakom dijelu Republike Srpske, koji iskaže zaintresovanost za ovaj projekat za proizvodnju i snadbijevanje električnom energijom na ovaj način.

Takođe, istakao je Višković da po pitanju realizacije ovakvog projekata važno i neophodno je obezbijediti tehničke uslove, kao i učiniti transpartenim sve informacije potrebne stanovništvu, a među kojima su primjera radi sa kima se potpisuju ugovori, koje količine, po kojoj cijeni, održavanje i servisiranje.

Projekat je od izuzetne važnosti za građane Republike Srpske i svi trebaju imati jasne informacije.

Takođe, Višković je ukazao na potrebu da pored ozbijeđenih tehničkih uslova, transparetnosti ugovora cijena i svega što građane treba i može interesovati po pitanju projekta neophodno je uraditi detaljnu analizu prirodnih raspoloživih potencijala i karakteristika određenih područja u Republici Srpskoj.

Siniša Maksimović, generalni direktor kompanije Etmax Banjaluka istakao je da je riječ o kompaniji koja želi da ulaže i da se razvija u svojoj zemlji, sa svojim domaćim ljudksim resursima inžinjerima i da su do sada kroz realizaciju projekata pokazali stručnost i znanje što im je obezbijedilo prepoznatljivost u regionu.

Maksimović je istakao da u kompaniji Etmax mnogo pažnje truda stručnog i operativnog znanja zajedno sa partnerima ulažu u razvoj ovog projekata i da kompanija ima cilj i viziju realizovati razvojne projekte za dobrobit građana i Republike Srpske.


U saradnji sa partnerima maksimalno se anliziraju, razrađuje dio po dio projekta, kako bi sve bilo na zavidnom tehničkom i operativnom nivou prilikom primjene solarnih panela na objektima građana, rekao je Maksimović i najavio da će u skorije vrijeme na nekoliko objekata započeti relizacija projekta kako bi se stekao uvid u značaj i važnost i kompleksnost projekata solarnih panela i postale jasnije koristi i efekti i razvojne šanse koje sa sobom nosi.

Istaknuto je da realizacija ovako značajnog projekta nosi izazove i još mnogo konkrtenih tehničkih, organizacijskih, zakonodavnih poslova ali da je maksimalna opredjeljnost svih starna da se da maksimum i da ovaj projekat od nacionalne važnosti za Republiku Srpsku bude proveden na najefikasniji i najbolji način na obostrano zadovoljstvo korisnika i energetskog sektora, kao jednog od najvećeg razvojnog resursa u Republici Srpskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Panonske terme u Inđiji imaće više od 1 km tobogana, 6 bazena i hotel i to samo u prvoj fazi - Evo kako će izgledati budući najveći akva park u Srbiji (FOTO)

Panonske terme, akva park u Inđiji, imaće tobogane dužine oko 1 km, a kompleks bazena sa hotelom biće izgrađen na površini od 6 hektara. Vrednost investicije je 12 mil EUR, najavio je predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak. - Ovo nije samo zabava u akva parku, već i zapošljavanje novih radnika, kao i upotpunjavanje kompleksa brojnim sportskim sadržajima u okviru hotelske infrastrukture - istakao je predsednik opštine, uveren da će

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.