NavMenu

Britanski bankarski gigant prestaje sa finansiranjem nafte i gasa

Izvor: Nova ekonomija Nedelja, 11.02.2024. 10:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Public Domain Pictures)Ilustracija
Britanski bankarski gigant Barklis (Barclays) je najavio da više neće direktno finansirati nove projekte koji se tiču nafte i gasa, piše BBC. Najavljuje i da će ograničiti kreditiranje energetskih preduzeća koja planiraju da prošire svoju proizvodnju fosilnih goriva.

Barklis je glavni zajmodavac za industriju fosilnih goriva, ali je bio pod sve većim pritiskom da obuzda svoju podršku tom sektoru. Prema izveštaju ekološke grupe Rainforest Action Network, Barklis je bio najveći finansijer sektora fosilnih goriva u Evropi između 2016. i 2021. godine.

Obezbedio je nešto manje od 16,5 mlrd USD 2022. godine, iako je to bilo znatno manje nego prethodnih godina. Primera radi, tokom 2019. i 2020. godine, ta cifra je premašila 30 mlrd USD.

Međutim, banka je bila pod pritiskom aktivista za zaštitu životne sredine, pojedinačnih investitora-aktivista, ali i poznatih ličnosti da obuzda svoje delovanje u sektoru fosilnih goriva.

U onome što je nazvao "Izjavom o klimatskim promenama", Barklis je najavio da više neće obezbeđivati direktno finansiranje za projekte za proširenje proizvodnje nafte i gasa, ili infrastrukturu u vezi sa takvim projektima.

Takođe je rečeno da će ukinuti direktno finansiranje za sve projekte nafte i gasa u Amazonu i u Arktičkom krugu, a koji su bili usmereni na vađenje, preradu ili transport nafte dobijene iz uljanog peska.

Banka je rekla da će takođe postojati ograničenja za novo finansiranje za same energetske grupe, iako će ona biti stroža za nove klijente od postojećih.

Plan nije u potpunosti fokusiran na naftu i gas. Takođe će se ograničiti kreditiranje vezano za eksploataciju uglja i proizvodnju električne energije na ugalj.

Barklis nije prva banka u Evropi koja je uvela takve obaveze. HSBC, Lloyds, BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole su svi ranije najavili ograničenja finansiranja fosilnih goriva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Novi Trg Republike preko puta Palate Srbija - U Bloku 26 napreduje gradnja tri stambeno-poslovna objekta, najviši će imati 17 spratova

Preko puta Palate Srbija, u Bloku 26, za dve godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja. Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dela - stambenog, visine

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.