NavMenu

Američko-turska kompanija Windflow West planira na brdima oko Vranja gradnju vetroelektrane "Grot i Oblik"

Izvor: eKapija Petak, 09.02.2024. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/EdWhiteImages)Ilustracija
Grad Vranje oglasio je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije vetroelektrane Grot i Oblik, kojim je predviđeno postavljanje devet vetrogeneratora snage približno 60 MW. Gradnja je predviđena na području katastarskih opština Tesovište i Gumerište.

Investitor je kompanija Windflow West doo Beograd, koja je, prema podacima sa APR-a, u vlasništvu američkog SunFlow Holdinga (70%) i turske kompanije Vulcanus Enerji Yatirim Anonim Sikreti (30%).

Ukupna površina planskog obuhvata je 178,85 ha, a radi se o brdovitom terenu na kome se nalaze obronci i vrhovi brda Gola čuka, Drenjak, Baltina čuka, Belanovački preslap, Gradište i Đuranica.

Na prostoru predviđenom za gradnju nalazi se većim delom šumsko, a manjim poljoprivredno zemljište.

Kako se u dokumentu navodi, planira se postavljanje devet vetrogeneratora, svaki snage oko 6,2 MW. Visina stuba generatora je oko 142+91m (visina stuba sa generatorom plus visina elise).

U južnom delu je prostor predviđen za baterijsko skladište i za izgradnju trafo stanice TS 110/35kV Grot i Oblik

Nosilac izrade plana je Odeljenje za urbanizam, imovinsko pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine Grada Vranja, a plan je izradilo preduzeće Iveks plus iz Babušnice.

Javni uvid trajaće do 11. marta.

Podsetimo, 2022. godine, objavljlen je rani javni uvid povodom izrade ovog plana. Prema tom dokumentu, u planu je bila izgradnja vetroparka maksimalne instalisane snage 100 MW, na površini od 486,70 ha.I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Radovi na Linijskom parku za dva meseca - Na proleće nastavak uređenja budućeg zelenog koridora između Beton hale i Pančevačkog mosta

Uređenje Linijskog parka, koji će se u dužini od 4,8 kilometara protezati od Beton hale do Pančevačkog mosta biće nastavljeno za oko dva meseca, potvrdio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Pretvaranje trase bivše pruge u moderan zeleni pojas, prema tenderskoj dokumentaciji, koštaće 70,5 mil EUR, a do sada je od sveg planiranog posla završena samo prva od deset celina, na čijem delu je otkrivena Vodena kapija. Preduslov za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.