NavMenu

Gradnja državnih solarnih elektrana ukupne snage 1 GW počinje ove godine: "Najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi"

Izvor: eKapija Utorak, 06.02.2024. 13:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Andreas Gücklhorn)Ilustracija
Projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije počinje ove godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On je istakao da je to najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine.

- U ovaj projekat uključene su najbolje svetske kompanije i finansijske institucije, eksportno kreditne agencije poput US Eksim, MIGA, Švedske izvozno kreditne korporacije, i drugi - rekao je Mali u Ministarstvu finansija nakon održanog sastanka sa finansijerima projekta, kojem je prisustvovala i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Kako je rekao, očekuje se da će se realizacijom ovog projekta obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh. Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine.

Podsetimo, grupa ponuđača koju čine kompanije Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC. biće strateški partner države na izgradnji solarnih elektrana velikog kapaciteta.

Reč je o ranije najavljenom projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

Buduće elektrane imaće ukupnu instalisanu snagu od 1 GW, a plan je da izgradnja solarnih elektrana bude završena do 1. juna 2028. godine.

Projekat će, kako je u pozivu navedeno, biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS-a po sistemu "ključ u ruke". To znači da će strateški partneri, osim izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema, biti u obavezi i da izgrade svu ostalu infrastrukturu.

Projekat se sastoji iz dve komponente: solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije.

Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc), a kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana.

Lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiće strateški partner.

Baterijski sistemi za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije, biće raspoređeni na više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije.

Lokacije na kojima će se nalaziti baterijski sistemi za skladištenje električne energije, takođe će predložiti strateški partner.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.