NavMenu

Za sve koji nisu bili zdravstveno osigurani Fond nudi nove mogućnosti - do zdravstvene knjižice za 1.400 dinara

Izvor: Glas javnosti Četvrtak, 30.03.2006. 10:41
Komentari
Podeli

Novim pravilnikom, koji je nedavno usvojio Republički zavod za zdravstveno osiguranje, prvi put je propisana mogućnost da se u plaćanje doprinosa za ovo osiguranje uključe i oni koji do sada nisu bili zdravstveno osigurani. Ovim pravilnikom rešiće se problemi zemljoradnika, ljudi koji rade na crno, studenata koji imaju više od 26 godina... Za dobijanje zdravstvene knjižice potrebno je mesečno da plate oko 1.400 dinara, odnosno 12,3 odsto od 40 odsto prosečne zarade u Republici isplaćene u poslednjem kvartalu.

- Za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja dovoljno je da se obratite najbližoj filijali u gradu, priložite fotokopiju lične karte, priznanicu kao dokaz da ste uplatili doprinos, popunite obrazac. Ukoliko želite da ostvarite zdravstveno osiguranje za supružnika morate priložiti i izvod iz knjige venčanih, za dete mlađe od 18 godina izvod iz matične knjige rođenih, a za stariju decu koja su na studijama potvrdu da su na školovanju - objašnjava Vladan Ignjatović iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Vlada je dala saglasnost, tako da je novi pravilnik već počeo da se primenjuje. One koji na ovaj način žele da ostvare prava na zdravstveno osiguranje ne treba da iznenadi ako na šalterima filijala, umesto knjižice, dobiju običnu potvrdu s kojom mogu da idu kod lekara samo u hitnim slučajevima. Iz Fonda poručuju da za dobijanje zdravstvene knjižice ipak nije dovoljno samo da mesečno plate 1.400 dinara, jer postoji mala pravna "zavrzlama".

- Svi koji su imali prethodni staž od tri meseca bez prekida, a samim tim i zdravstveno osiguranje ili su bili osigurani šest meseci u poslednjih godinu i po dana, ali sa prekidima, uz pomenutu dokumentaciju, mogu odmah da dobiju zdravstvenu knjižicu.

Međutim, oni koji nemaju prethodni staž od tri meseca ili šest meseci u prekidima u poslednjih godinu i po dana, moraće tri meseca da uplaćuju po 1.400 dinara, a od Filijale će dobiti potvrdu za korištenje zdravstvene zaštite samo u hitnim slučajevima. U 90 odsto slučajeva oni koji žele da ostvare zdravstveno osiguranje za sebe i svoju porodicu imaju prethodno neki staž - dodaje Ignjatović.


Zdravstvene knjižice, koje se dobijaju na ovaj način, overavaju se u filijalama Zavoda za zdravstveno osiguranje na svaka tri meseca, dok se osiguranje plaća svakog meseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.