NavMenu

Do kraja godine 300 registrovanih startapa i 900 miliona dinara za bespovratno finansiranje

Izvor: Biznis.rs Petak, 02.02.2024. 15:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
U Registru subjekata inovacionog sistema za sada je registrovano 118 kompanija, institucija i fizičkih lica među kojima su četiri startapa, a novousvojenim Akcionim planom za razvoj startap ekosistema postavljen je cilj da do kraja ove godine bude registrovano 300 startap kompanija.

Akcioni plan predviđa različite mere i aktivnosti kako bi se unapredili finansiranje, poslovanje i infrastruktura koju startapi koriste, a samo za sprovođenje mere "Uvođenje sadržaja o startap preduzetništvu u visoko obrazovanje" procenjuje se da će biti potrebno 10 milijardi dinara u 2024. godini.

Od toga je devet milijardi potrebno za finansiranje razvoja novih interdisciplinarnih master programa za primenu veštačke inteligencije u BIO4 naukama, odnosno biotehnologiji, biomedicini, bioinformatici i istraživanjima u oblasti biodiverziteta.

Još milijardu dinara, kako stoji u Akcionom planu za sprovođenje Strategije razvoja startap ekosistema, potrebno je za inoviranje akreditovanih studijskih programa uvođenjem preduzetništva i povezanih veština.

Jedna od mera predviđenih tim dokumentom je i podizanje nivoa bespovratnog finansiranja startapa u ranoj fazi.

Autori plana nadaju se da će do kraja godine broj podržanih startapa dostići 290, kao i da će oni samostalno obezbediti oko milijardu i po dinara investicija.

Mere bespovratne podrške trebalo bi da budu sprovedene preko Fonda za inovacionu delatnost, i to u vrednosti od 120 miliona dinara za Program ranog razvoja, kao i preko Programa "Pametni početak" u vrednosti od 420 miliona dinara. Još 360 miliona dinara obezbeđeno je preko programa SAIGE Svetske banke, koji je namenjen startapima koji su već obezbedili podršku privatnog investitora u vrednosti do 300.000 EUR.

Akcionim planom predviđena je i implementacija programa Fonda za inovacionu delatnost za koinvestiranje sa fondovima preduzetničkog kapitala u vrednosti od 600 miliona dinara.


Savetnik u kabinetu premijerke Stefan Badža najavio je da država planira da uloži pet miliona evra u VC (venture capital) fond koji će ulagati u startape iz oblasti veštačke inteligencije.

Tokom ove godine trebalo bi da otpočne rad i na izradi nove, odnosno izmenama postojeće regulative.

Planira se početak rada na zakonu koji bi regulisao grupno finansiranje (Crowdfunding), a za izradu nacrta i predloga zadužena je Narodna banka Srbije. Tokom godine predviđen je i rad na izmenama Zakona o inovacionoj delatnosti, kao i Zakona o alternativnim investicionim fondovima.

Poseban zadatak koji je država sebi zadala u ovoj godini je izrada digitalnog alata za praćenje i analiziranje indikatora kojima se meri inovativnost države, za šta je zadužen Institut za veštačku inteligenciju iz Novog Sada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Panonske terme u Inđiji imaće više od 1 km tobogana, 6 bazena i hotel i to samo u prvoj fazi - Evo kako će izgledati budući najveći akva park u Srbiji (FOTO)

Panonske terme, akva park u Inđiji, imaće tobogane dužine oko 1 km, a kompleks bazena sa hotelom biće izgrađen na površini od 6 hektara. Vrednost investicije je 12 mil EUR, najavio je predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak. - Ovo nije samo zabava u akva parku, već i zapošljavanje novih radnika, kao i upotpunjavanje kompleksa brojnim sportskim sadržajima u okviru hotelske infrastrukture - istakao je predsednik opštine, uveren da će

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.