NavMenu

Izgradnja nove rulne staze i dodatnog parkinga za avione na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu

Izvor: eKapija Petak, 02.02.2024. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu)
Preduzeće Aerodromi Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu.

Projektant rulne staze i pozicije za parkiranje aviona NEO aerodromes engineering Beograd, poverio je preduzeću ENVICO Beograd izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ukupna dužina osovine rulne staze iznosiće 1.680 m.

Izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova planiraju se u okviru celine koja je ranijim planskim dokumentima definisana za manevarske površine. Manevarske površine su predviđene za poletno sletne staze, rulne staze, zemljane poletno-sletne staze, spojnice, pristanišne platforme helidrom, parking pozicije, rezervoar za gorivo, toranj aerodromske kontrole letenja i prateći tehnički blok aerodromske kontrole letenja.

Nova rulna staza treba, kako se navodi u dokumentu, da obezbedi ne samo povećanje saobraćajnog kapaciteta aerodroma, već izgradnjom udaljenih parking pozicija i povećanje broja parking pozicija.

- Početak novoprojektovane rulne staze je u konstruktivnom i saobraćajnom smislu uklopljen u postojeću rulnu stazu, dok kraj predstavlja proširenje za manevar isparkiravanja/push-back kodnog slova C sa parking pozicije 9, uz mogućnost daljeg produženja u skladu sa Planom detaljne regulacije - navodi se.

Projekat proširenja platforme se radi paralelno sa izradom projektne dokumentacije za rulnu stazu.

Proširenjem platforme obezbeđuje se povećanje kapaciteta aerodroma. Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe. Platforma se može koristiti za komercijalne avione kodnog slova A, B, C, D i E. Proširenje omogućava formiranje 9 primarnih i 11 alternativnih parking pozicija.

Podsetimo, aerodorm u Nišu dobija i novu teminalnu zgradu, koja bi, prema rečima direktora Aerodroma Srbije Mihajla Zdravkovića trebalo da bude završena i otvorena krajem leta ove godine.

(Foto: Aerodromi Srbije)
- Verujemo da će se sve odvijati po planu i pokušaćemo da prve putnike u novoj zgradi primimo na leto naredne godine - rekli su ranije za eKapiju iz Aerodroma Srbije.

Dodali su i da će istovremeno raditi na izmeni projektne dokumentacije za rušenje postojeće zgrade.

- Paralelno sa tim radićemo na izmeni projektne dokumentacije kako bi smo postojeću zgradu srušili i na njenom mestu napravili novu koja će činiti funkcionalnu celinu sa ovim sada već izgrađenim delom - naveli su.

Kako su tada istakli za naš portal radiće se i na izgradnji infrastrukture koja prati novu terminalnu zgradu - saobraćajnicama, parkinzima...

I. Ž.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.