NavMenu

Država planira da uloži 5 mil EUR u VC fond koji će investirati u startapove iz oblasti veštačke inteligencije

Izvor: Biznis Četvrtak, 01.02.2024. 17:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Želimo dodatno da ulažemo u razvoj veštačke inteligencije u Srbiji, i planiramo da u naredne tri godine uložimo oko 70 mil EUR iz kredita, uključujući i 30 mil EUR u superkompjuterske platforme, kako bismo omogućili da startapi i istraživači brže i jednostavnije rade u našoj zemlji, rekao je Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Srbije.

On je tokom neformalnog susreta sa novinarima na temu digitalnih inovacija u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) najavio i da država planira da uloži 5 mil EUR u VC (venture capital) fond koji će ulagati u startapove iz oblasti veštačke inteligencije.

Podsećajući na to da je Srbija usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije još 2019. kao i da je dve godine kasnije osnovan Institut za AI, ali i prve superkompjuterske platforme, dok je veštačka inteligencija počela da se uči u osnovnim školama, Badža je naglasio da Srbija želi da sačuva lidersku poziciju u Jugoistočnoj Evropi u toj oblasti.

- Taj zamajac daje i poslovanje svetskih tehnoloških kompanija u našoj zemlji, koje su značajne resurse uložile u razvoj AI, ali nama je ključno da ne budemo samo mesto gde se proizvodi softver već i da naši građani imaju korist od toga kroz kvalitetnije javne uslug - istakao je Badža.

Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, najavio je i da bi uskoro trebalo da profunkcioniše platforma za povezivanje naših firmi sa startapovima koju je Srbiji ustupio Singapur.

Podsetio je i da bi do kraja godine trebalo da proradi softver koji će obezbediti brži skrining i detekciju karcinoma dojke.

- Što se tiče regulative, želimo da omogućimo da Srbija bude dobro mesto za inovacije i da možemo na brz i efikasan način da izdajemo dozvole da firme upotrebljavaju podatke, ali uz poštovanje najviših etičkih standarda, kako bismo privukli razvoj što više proizvoda iz tog domena - istakao je Badža.

Prema njegovim rečima, u toku je rad na nacrtu Strategije za razvoj veštačke inteligencije do 2030. godine.

- Ideja je da napravimo ambiciozne, ali ostvarive smernice kako bi država imala jasan put šta treba da radi u toj oblasti u narednih šest godina - zaključio je Badža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Panonske terme u Inđiji imaće više od 1 km tobogana, 6 bazena i hotel i to samo u prvoj fazi - Evo kako će izgledati budući najveći akva park u Srbiji (FOTO)

Panonske terme, akva park u Inđiji, imaće tobogane dužine oko 1 km, a kompleks bazena sa hotelom biće izgrađen na površini od 6 hektara. Vrednost investicije je 12 mil EUR, najavio je predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak. - Ovo nije samo zabava u akva parku, već i zapošljavanje novih radnika, kao i upotpunjavanje kompleksa brojnim sportskim sadržajima u okviru hotelske infrastrukture - istakao je predsednik opštine, uveren da će

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.