NavMenu

Država za ovu godinu planira privatizaciju Laste, Jugoinspekta, Trayala i još 10 preduzeća - Domaće banje za sada nisu u planu

Izvor: eKapija Sreda, 31.01.2024. 08:59
Komentari
Podeli
Specijalna bolnica Sijarinska banja (Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic)Specijalna bolnica Sijarinska banja
Tokom ove godine moguća je privatizacija 13 državnih preduzeća, a među njima su beogradska Lasta, Jugoinspekt, Štamparija Borba, Trayal Korporacija iz Kruševca, Toza Marković iz Kikinde, JAT apartmani, kao i RTV Kragujevac. Ministarstvo privrede ažuriralo je bazu podataka o preduzećima za privatizaciju, te je navelo da za 41 preduzeće, među kojima je i devet domaćih banja, iz različitih razloga, za sada nije moguća objava javnog poziva.

Tako vranjska preduzeča Yumco i Simpo, kao i pirotski Tigar, čekaju najpre završetak aktivnosti vezane za Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR). Iz istog razloga, za sada neće biti pokrenuti postupci za privatizaciju Politike, FAM Hemofluida i Energetiku iz Kragujevca.

Za rudnik Resavica privatizacija je za sada stopirana jer, kako je obrazloženo "dalje aktivnosti zavise od odluka Vlade Republike Srbije koja ima 67,14% učešća u vlasništvu".

Sudeći prema ovom planu, ni domaće banje, njih devet, koliko ih je na spisku, neće tražiti kupce tokom ove godine.

Za Termal iz Vrdnika, Gejzer iz Sijarinske banje, Nišku Banju, Banju Koviljaču, kao i specijalne bolnice u Bujanovcu, Ribarskoj Banji i Zlatibor, kako se navodi, "dalje sprovođenje postupka privatizacije zavisi od konačnog ishoda sudskih postupaka koji se vode između RF PIO kao tužioca i Specijalnih bolnica i Republike Srbije kao tuženih radi utvrđivanja procenta vlasništva RF PIO u imovini Specijalnih bolnica". Sa druge strane za Sokobanju i Merkur iz Vrnjačke Banje, pravosnažno je okončan sudski postupak koji se vodio između RF PIO kao tužioca i Specijalne bolnice i Republike Srbije kao tuženih radi utvrđivanje procenta vlasništva RF PIO u imovini specijalnih bolnica, ali nije izvršen upis stečenih prava u javnim knjigama kao bitan element za dalje sprovođenje postupka privatizacije.

Za 12 preduzeća, među kojima su Termoelektrane Kosovo, EPS Površinski kopovi iz Obilića i Holding Trepča iz Zvečana, za sada nije moguća objava javnog poziva jer, kako je u bazi Ministarstva privrede navedeno, reč je o preduzećima sa teritorije AP Kosovo i Metohija.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Gojković: Muzej Nikole Tesle između Beograda na vodi i Sajma, radi se projektni zadatak

Ni u zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice, ni u prostoru Termoelektrane "Snaga i svetlost", već na prostoru između Beograda na vodi i Beogradskog sajma. To će, po svemu sudeći, biti buduća stalna adresa Muzeja Nikole Tesle. To je najavila ministarka kulture Maja Gojković. - Najvažniji projekat koji je Ministarstvo kulture predložilo da uđe u "Srbija 2027" jeste Muzej Nikole Tesle jer zaslužuje bolji prostor u kome će moći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.