NavMenu

E, da i mene ugoste kao cara Haile Selasija!

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.07.2011. 15:11
Komentari
Podeli

Tito i kraljica ElizabetaTito i kraljica Elizabeta
(Tito i Sofija Loren)

Tokom boravka na Brionima, osim državnicima i političarima, Tito je često, kao pasionirani filmofil, bio domaćin i filmskim divama. Jedna od najčešćih gošći bila mu je Sofija Loren sa suprugom Karlom Pontijem.

Sofija Loren se od drugih gostiju razlikovala po svojoj jednostavnosti i prisnosti sa osobljem. Lepotom je privlačila pažnju svih gostiju, pa i samog predsednika.

Oproštajni ručak prilikom treće posete Sofije Loren i Karla Pontija 1974. godine priredili su Josip i Jovanka u Beloj vili.

- Ona je prelepa jednostavna žena, velika glumica i izvrsna kuvarica. Dok je spremala neke od svojih specijaliteta, Tito joj je često bio prvi pomoćnik. Bila je oduševljena Titovim vinom Ružica sa Briona i našom ishranom - seća se Ivan Ćosić, jedan od autora knjige "Titov kuvar".

Prisećajući se lepih vremena sedamdesetih, naš sagovornik kaže da je Titov lekar, Nijaz, inače Sarajlija, dok je Sofija Loren radila u kuhinji, stalno pevušio poznatu pesmu - Ah, kako je divna, tako mi imama, sram je ne bilo da je kod sultana".

Titovi kulinari pripremili su za filmsku divu istarski pršut, paški sir, supu od fazanke, makarone a la Sofija Loren, teleća leđa sa šampinjonima, crveni kupus i za poslasticu sladoled od kajsije.

Naš sagovornik kaže da je knjiga "Titov kuvar" nastala kako bi se demistifikovale priče o tome kako se poznate i slavne ličnosti ponašaju u prirodnom ambijentu, za vreme obeda, kao i da se opiše vreme kroz autentične događaje i ličnosti, sa originalnim menijima koji su služeni u tim prilikama.

- Većina recepata primenjiva je i danas, a može se pripremiti u svakoj klasičnoj i modernoj kuhinji. Međutim, valja imati na umu da je veoma bitno da jela budu ukusna, atraktivna, dekorativno servirana kako bi se pokazala uloga i umešnost domaćina - kaže sagovornik "eKapije".

Tito i kraljica ElizabetaTito i kraljica Elizabeta
(Ivan Ćosić)

Vođen idejom da se napravi prezentacija originalnih menija iz knjige "Titov kuvar", Ivan Ćosić je za domaćina izabrao brod-restoran "Bahus" na Dunavu.

- "Bahus" je izuzetno interesantan objekat koji ima više novoa i u potpunosti može da odgovori na specifične zahteve - objašnjava Ćosić pažljivo listajući "plavu knjigu" sa 400 meni karata.

Kako kaže, ideja je da gost dođe i, na primer, izabere specijalitete koje je jeo car Haile Selasije na Starom dvoru.

- To su sve bili intimni ručkovi, pa je "Bahus" idealan jer ima nekoliko različitih nivoa koji daju fin ugođaj i atmosferu. Biće to prilika da se bar za neko vreme "uplovi u kraljevske gozbe, svetske dvorove i vile bogataša".

Car Haile Selasije je bio veoma cenjen Titov prijtelj. Bilo da je boravio u Belom dvoru ili na Brionima imao je najbolji tretman.

- Selasije je bio veoma niskog rasta. Dok su on i Tito boravili u voćnjaku na Brionima sa njima je boravio i nadzornik Šandor. Kad ga je Tito upitao šta misli o caru. Šandor mu je odgovorio "Druže Tito, on je jad, Vi ste prema njemu kao bik" - uz osmeg se priseća naš sagovornik.

Tito i kraljica ElizabetaTito i kraljica Elizabeta
(Restoran "Bahus")

Novi meni u beogradskom restoranu, biće svojevrsno osveženje za turističku ponudu prestonice.

Gostima je dovoljno da požele u čijoj koži žele da se nađu, ostalo je na ugostiteljima iz "Bahusa".

- Želeo bih da moji prijatelji i ja budemo ugošćenji kao Kirk Daglas ili Vinston Čerčil. Molila bih vas da na meniju bude isto što je bilo i prilikom Titove posete Gadafiju ili prilikom svečane večeri koju je našem predsedniku priredio Kenedi - biće dovoljni za početak.

Kreativni recepti, pažljivo birane namirnice, posebno pripremljeni obroci, dekorativno posluženje i fin servis, biće dobra pozivnica ne samo za domaće turiste, već i za sve goste iz bivše Jugoslavije.

Leskovački roštilj za englesku kraljcu

Tito i kraljica ElizabetaTito i kraljica Elizabeta

Na Brionima su leskovački majstori Dragan i Bure spremali roštilj neposredno pred engleskom kraljicom. Iako je to bilo van kraljevskog protokola, bila je oduševljena, ustala je i čestitala majstorima. Kraljica je jela i sarmice u vinovom listu, mladi sir, kajmak, pogaču, belu vešalicu, ćevapčiće, leskovačke uštipke, domaću kobasicu.

Nije ona imala reči hvale samo za leskovačke roštiljdžije, bila je oduševljena i čajankom, koju joj je priredila Jovanka Broz.

- Pripremili smo joj nekoliko vrsta čaja i kolačića. Čaj smo služili u posebnom servisu od kraljevog srebra, salvete su bile od paške čipke. Mi smo šili posebnu uniformu. Trudili smo se da pokažemo bogatstvo kulture i hrane koju ova zemlja ima.

Lov u Karađorđevu

Na diplomatski lov išlo se Plavim vozom, kaže naš sagovornik, pokazujući meni kartu od 12. decembra 1976. godine.

Lovce su zabavljali - Tripo simonuti, folklor, balet, a najveća atrakcija bio je Bora lopov.

- Za njega kažu da je najpošteniji lopov na svetu. Priča se da je članovima FBI uzeo značke, i kasnije pošteno vratio.

Posle supe "velikog lovca", diplomate i članovi predsedništva, mogli su da jedu ribu po svačijem ukusu, pogaču, lovačku fantaziju i piju karlovački rizling.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.