NavMenu

Energetski sistem na "Katai" salašu - Čari seoskog života, tradicionalna kuhinja, pekarski muzej na imanju nedaleko od Malog Iđoša

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.07.2011. 09:38
Komentari
Podeli

Salaš "Katai"Salaš "Katai"

Salaš "Katai" je mala oaza u srcu Vojvodine gde osim divnih prirodnih čari posetioci imaju priliku da upoznaju seoske običaje i okuse jela tradicionalne seoske kuhinje. Salaš posluje od 1996. godine, a nedavno je u ovom gazdinstvu u blizini Malog Iđoša pušten u rad energetski sistem koji kao pogonsko gorivo koristi vodu i solarne kolektore.

Reč je o tehnološkoj inovaciji koja omogućava da se voda iz jezera ili bunara preko toplotnih pumpi ili solarnih kolektora koristi za zagrevanje prostorija. Pokrajinski sekretarijat za energetiku obezbedio je za realizaciju ovog projekta 15.000 EUR, a ukupna investicija je vredna 45.000 EUR. Energija dobijena na ovaj način je jeftinija tri-četiri puta od električne energije, zemnog gasa ili fosilnih goriva. Period vraćanja investicije je u zavisnosti od korišćenja između tri i sedam godina.

Salaš "Katai"Salaš "Katai"

Na prostoru salaša "Katai" smešteni su etnokuća, gostinjska kuća, kuća na obali i pekarski muzej – objekti koji ukazuju na tradicionalne građevinske vrednosti vojvođanske nizije. Salaš raspolaže sa 70 ležajeva, a sobe su sa 2, 4, 5, 6 ili 8 kreveta.

Glavna delatnost salaša je organizovanje škole u prirodi, kao i jednodnevnih i višednevnih ekskurzija za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Osim ovih aktivnosti, salaš je bio domaćin i raznih seminara, konferencija, letnjih škola, kampova, itd.

Gostima tokom poseta uz pomoć animatora i vodiča organizuju se razne aktivnosti i programi: upoznavanje sa domaćim životinjama, jahanje konja i magaraca, vožnja traktorom, izrada ručnih radova raznim tehnikama, zanimljivi kvizovi, poseta pekarskom i etno-muzeju, jezeru, pešačke ture, prikupljanje lekovitih biljaka, bogat večernji program, itd. Tokom višednevnih poseta aktivnosti se biraju u dogovoru sa domaćinom. Slobodno vreme deca provode na dobro opremljenim i bezbednim igralištima.

Salaš "Katai"Salaš "Katai"

Pored obale veštačkog jezera smeštena je etnokuća. U njoj se oživljava stari, seoski način života i sve njegove lepote i čari. Posetioci koji žele rustičan doživlja ovde se mogu isključiti iz užurbanog spoljašnjeg sveta i uživati uz furunu, slamnate džakove i ručno izrađene tkanine. U novoizgrađenom delu pored obalske kuće nalaze se savremene prostorije sa 3 i 5 kreveta i posebnim kupatilima.

Igralište, kao i veštačko jezero pogodno za pecanje i za kupanje pružaju nezaboravnu priliku za odmor i razonodu kako manjim grupama tako i porodicama sa malom decom.

Gostinjska kuća pored kuće na obali jezera počela otvorila je vrata u aprilu 2008. godine. Gostima su na raspolaganju četiri dvokrevetne, jedna petokrevetna i jedna šestokrevetna soba. Svaka soba ima posebno kupatilo. Gostinjska kuća raspolaže sa saunom i hidromasažnom kadom, a po potrebi postoji mogućnost i za masažu. Trpezarija gostinjske kuće kapaciteta je do 70 osoba i pogodna je za organizovanje proslava, manjih svadbi, seminara, rođendana, godišnjica, itd.

Salaš "Katai"Salaš "Katai"

Pekarski muzej je porodično nasledstvo, gde zainteresovani mogu da se upoznaju sa pekarskim zanatom i sa procesom nastajanja hleba. Muzej je renoviran 2004. godine kada je u pekari sve vraćeno u prvobitno stanje, sakupljeni su svi još postojeći alati i sredstva tog zanata.

Zanimljivost pekarskog muzeja jeste da gosti mogu ložiti furunu, a deci je moguće napraviti jedan pravi specijalitet, transilvanijski kolač, prikazati postupak njegove izrade, dok se spretniji mogu isprobati i sami ispeći ovaj specijalitet.

Mali Iđoš

Naselje Mali Iđoš prostire se u srcu Bačke, duž obe obale potoka Krivaja, u zagrljaju brežuljka Telečke, na pola puta od Subotice ka Novom Sadu. Naselje broji nešto više od 5.800 stanovnika – Srba, Roma ali je većina mađarske nacionalnosti.

S.O.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.