NavMenu

Dobijeno zeleno svetlo za proširenje Polja G u Kolubari - Kopaće se još 7,7 miliona tona uglja dok ne proradi Radljevo

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.01.2024. 11:11
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Adam Radosavljevic)
Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za proširenje površinskog kopa Polje G u rudarskom basenu Kolubara u Lazarevcu.

Površinski kop Polje G nalazi se u zapadnom delu kolubarsko ugljenog basena i počeo je sa radom nakon završene eksploatacije na kopu Veliki Crljeni, kao njegov zamenski kapacitet.

Kako je marta prošle godine navedeno u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta, proširenje Polja G je potrebno zbog kašnjenja nabavke opreme za PK Radljevo.

U proširenoj zoni na istoku i jugoistoku može se, prema procenama, otkopati oko 6 miliona tona uglja, a postoji i mogućnost proširenja prema zapadu, gde bi se moglo dodatno otkopati oko 1,7 miliona t uglja. Sa ovom proizvodnjom bi kop produžio životni vek za oko 1,5 godinu, dok ne počne eksploatacija iz Radljeva.


Tada je istaknuto i da je ugalj sa kopa Polje G boljeg kvaliteta i da će se koristiti za potrebe TE Nikola Tesla u Obrenovcu.

Više o planiranom otkopavanju uglja na kopu Radljevo pršitajete ovde.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

27.05.2024.  |  Vesti

Na prodaju imovina preduzeća IMT Knjaževac

27.05.2024.  |  Vesti

28.06.2023.  |  Agro

Da li se isplati tov pilića?

28.06.2023.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.