NavMenu

Brzorastući giganti Srbije - Prihodi 1.000 najuspešnijih kompanija od 2020. godine skočili sa 1,7 na 10,2 mrld EUR

Izvor: eKapija+ Utorak, 23.01.2024. 13:53
Komentari
Podeli
(Foto: Poslovne novine)
Analizirajući listu 1.000 najbrže rastućih kompanija iz Srbije, vidljiv je trend koji ukazuje na značajne sektorske pomake tokom tri uzastopne godine. Ukupni prihod ovih kompanija doživeo je značajan porast, sa 1,7 mlrd EUR u 2020. godini na impresivnih 10,2 mlrd EUR u 2022. godini, ističući ubrzan ekonomski razvoj.

Fokusiranje na najuspešnijih 100 kompanija sa ove liste otkriva ključne sektore koji prednjače u ovom rastu, čineći gotovo trećinu ukupnog prihoda.

Sektor izgradnje stambenih i nestambenih zgrada ističe se rastom prihoda od 30%, dok su konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem zabeležile značajan skok od 22%.

Nespecijalizovana trgovina na veliko takođe beleži respektabilnih 15% rasta prihoda.

Ovi podaci rezultat su objavljenih rang-listi brzorastućih kompanija iz šest zemalja regiona na platformi www.adria1000.com koju su nedavno u javnost plasirale Poslovne novine iz Sarajeva. Rangiranje prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR), u skladu je sa evropskim i globalnim standardima i dodatno naglašava specifičnosti tržišta.

Pogled na TOP 100 najbrže rastućih kompanija u Srbiji otkriva lidera koji je postigao izuzetan uspeh, sa prihodom koji premašuje milijardu evra, što je značajan skok u odnosu na 12 mil EUR od pre samo tri godine.

Ova dubinska analiza ukazuje na dinamiku rasta privrede, ključne sektore razvoja i snažan uticaj vodećih kompanija na ukupnu ekonomsku sliku Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.