NavMenu

Brzorastući giganti Srbije - Prihodi 1.000 najuspešnijih kompanija od 2020. godine skočili sa 1,7 na 10,2 mrld EUR

Izvor: eKapija+ Utorak, 23.01.2024. 13:53
Komentari
Podeli
(Foto: Poslovne novine)
Analizirajući listu 1.000 najbrže rastućih kompanija iz Srbije, vidljiv je trend koji ukazuje na značajne sektorske pomake tokom tri uzastopne godine. Ukupni prihod ovih kompanija doživeo je značajan porast, sa 1,7 mlrd EUR u 2020. godini na impresivnih 10,2 mlrd EUR u 2022. godini, ističući ubrzan ekonomski razvoj.

Fokusiranje na najuspešnijih 100 kompanija sa ove liste otkriva ključne sektore koji prednjače u ovom rastu, čineći gotovo trećinu ukupnog prihoda.

Sektor izgradnje stambenih i nestambenih zgrada ističe se rastom prihoda od 30%, dok su konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem zabeležile značajan skok od 22%.

Nespecijalizovana trgovina na veliko takođe beleži respektabilnih 15% rasta prihoda.

Ovi podaci rezultat su objavljenih rang-listi brzorastućih kompanija iz šest zemalja regiona na platformi www.adria1000.com koju su nedavno u javnost plasirale Poslovne novine iz Sarajeva. Rangiranje prema Složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR), u skladu je sa evropskim i globalnim standardima i dodatno naglašava specifičnosti tržišta.

Pogled na TOP 100 najbrže rastućih kompanija u Srbiji otkriva lidera koji je postigao izuzetan uspeh, sa prihodom koji premašuje milijardu evra, što je značajan skok u odnosu na 12 mil EUR od pre samo tri godine.

Ova dubinska analiza ukazuje na dinamiku rasta privrede, ključne sektore razvoja i snažan uticaj vodećih kompanija na ukupnu ekonomsku sliku Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.