Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.07.2011.| 12:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preporuke ili sajtovi za zapošljavanje - Do posla i u državnoj i u privatnoj službi preko (Internet) veze

Da biste se zaposlili u državnoj firmi, sve su šanse da će vam biti potrebna pomoć prijatelja ili jaka veza. Naime, prema poslednjem istraživanju sajta poslovi.infostud.com, čiji je cilj bio da otkrije razlike između rada u privatnom i državnom sektoru, više od polovine ispitanika koji rade u državnim firmama reklo je da im je za dolazak do tog posla bila potrebna veza ili pomoć prijatelja. Interesantno, drugi najčešći način dolaska do posla u državnoj instituciji jeste da poslodavac sam pronađe i kontaktira odgovarajućeg kandidata, što je bio slučaj za svakog petog anketiranog. Samo se 15% ispitanika u državnoj firmi zaposlilo preko oglasa za posao koji je bio objavljen na sajtu specijalizovanom za zapošljavanje, a još manje njih – svaki deseti anketirani - putem Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ipak, drugačija situacija je prisutna u privatnim kompanijama koje nove zaposlene nalaze mahom preko sajtova za zapošljavanje, a manje preko veze, pogotovo kada je reč o stranim firmama.

- Ne možemo pobeći od činjenice da zapošljavanja preko veze ima, ali takođe ne treba živeti u ubeđenju da se posao može naći samo na takav način jer sa tim ubeđenjem propuštate da vidite dobre prilike za posao. Sve ipak zavisi od firme do firme i privatne kompanije koje tržišno posluju sve više uviđaju da su im za poslovni uspeh potrebni kvalitetni ljudi i onda ih i traže preko javnih konkursa na kojima najbolji pobedi. Na sajtu poslovi.infostud.com, većina oglasa i jesu oglasi privatnih firmi, ali na mesečnom nivou ima i po nekoliko oglasa državnih preduzeća. Samim tim, treba napomenuti da firme koje zapošljavaju preko veze mahom izbegavaju da se oglase na Internetu jer tada dobijaju veliki broj prijava, što im nije u interesu, a to oglašavanje se takođe i plaća – rekla je Sonja Kmezić, šef Infostudovih sajtova za zapošljavanje i ljudske resurse.

Do posla u stranoj firmi – najlakše preko sajtova za zapošljavanje

Do radnog mesta u privatnim firmama se dolazi na nešto drugačiji način. Naime, 50% anketiranih koji rade u stranim privatnim kompanijama, konkurisali su na oglas objavljen na specijalizovanom sajtu za zapošljavanje i tako se zaposlili. Veza je za posao u stranoj kompaniji pomogla tek svakom četvrtom ispitaniku, a u 20% slučajeva poslodavci su do kandidata došli sami – putem baza biografija.

Do posla u privatnoj domaćoj firmi ili preko oglasa ili preko veze

Do posla u domaćim privatnim firmama podjednako moguće doći i preko oglasa na sajtu za zapošljavanje i uz pomoć veze, odnosno prijatelja. Tako je 35% ispitanih posao pronašlo preko oglasa, a malo više njih – 40% - preko veze. Nebitno u kom tipu preduzeća da rade, ispitanici su najmanje posao pronalazili putem agencija za zapošljavanje – u svega 3% slučajeva.

Demografija istraživanja

Od ukupnog broja učesnika u istraživanju, kojih je bilo 1530, 49% je zaposleno u privatnom domaćem preduzeću, potom u državnom preduzeću (27%) i privatnom stranom preduzeću (24%).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.