NavMenu

Dodatne usluge banke određuju cenu održavanja tekućeg računa - Za luksuznije pakete i do 600 dinara mesečno

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.07.2011. 12:09
Komentari
Podeli

Paket usluga koji se uz tekući račun nudi, kao i dostupnost novca u svakom trenutuku, najvažniji su parametri na koje bi korisnici trebalo da obrate pažnju kada otvaraju tekući račun, savetuje portal "kamatica.com".

Troškovi koji nastaju po osnovu tekućeg računa zavise od paketa usluga koji se koriste uz sam račun, te je stoga neophodno informisati se o mogućnostima i da realno proceniti koji usluge su zaista potrebne. Proizvodi koji najčešće idu uz tekući račun su debitna kartica, SMS servis o izvršenim uplatama i isplatama i mogućnost dobijanja čekova. Takođe, banke nude i platne kartice, e-banking, trajni nalog i dozvoljeni munus.

Cena održavanja računa za pakete koji sadrže više usluga može biti i do 600 dinara mesečno. Zbog toga je bitno ne aktivirati odmah sve ponuđene proizvode, već sačekati pa to učiniti naknadno ukoliko je potrebno. Zatim, iako je otvaranje računa besplatno, gašenje povlači sa sobom izvesne troškove, pa ukoliko se uz račun koristi neki od skupljih paketa usluga, gašenje može koštati i do 2.000 dinara.

Prilikom otvaranja tekućeg računa građani dobijaju debitnu platnu karticu kojom novac mogu podizati na bankomatima i filijalama banaka. Godišnja članarina po debitnoj kartici zavisi od sistema koji izdaje platnu karticu. Opciono, uz debitnu, u zavisnosti od izabranog paketa dobija se i kreditna kartica, s tim što ovo utiče na povećanje mesečnog održavanja.

Potrebno je se raspitati i da li izabrana banka izdaje čekove jer je njima moguće plaćati robu na odloženo bez kamate. Pojedine banke ne izdaju čekove, sa idejom da odloženo bezgotovinsko plaćanje usmere ka kreditnim karticama.

Korisnicima može biti bitno da banka nudi e-banking, odnosno plaćanje obaveza i računa, proveru stanja na računu i po kreditnim karticama bez odlaska u banku. Na ovaj način, postvaruje se velika ušteda vremena, plus nema troškova provizija, koji se plaćaju pri izmirenju obaveza na šalterima banaka ili pošta.

Pri otvaranju tekućeg računa, svakako, treba razmotriti i to da li banka ima bar jednu filijalu i bankomat u blizini, da bi se lakše i u svakom trenutku moglo lako pristupiti svom računu, jer se svako podizanje novca na šalteru ili bankomatu druge banke naplaćuje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.06.2024.  |  Energija

Prvi korak ka gradnji nuklearnih elektrana u Srbiji - Raspisan tender za izradu preliminarne studije

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji, a vrednost posla procenjena je na 14,2 miliona dinara. - U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.