NavMenu

Porodična kuća K2 - Privatnost od pogleda i zaštita od buke (FOTO)

Izvor: SuperProstor Sreda, 17.01.2024. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Relja Ivanić)
Porodična kuća K2 projektovana je na maloj pravougaonoj parceli u centralnoj zoni Niša, kao objekat u neprekinutom nizu u prometnoj gradskoj ulici. Forma koju je postigao KontraStudio rezultat je potrebe klijenta da obezbedi privatnost od pogleda i zaštitu od buke sa ulice.

Orijentacija kuće i zahtevi klijenta odredili su tretman fasada. Ulični front fasade monolitan je i jednostavan. Podeljen je u dva horizontalna bloka, prizemni antracit boje, u kom se nalazi ulaz u objekat i garaža, i spratni bele boje sa samo jednom lođom, koji u takvom svetlo-tamnom kontrastu deluje kao da lebdi. Malo dvorište skriveno je visokom belom ogradom koja se nadovezuje na ulaz i dodatno doprinosi igri plošnih pravougaonih površina ovog dela objekta. Celokupni pročišćeni dizajn podseća na modernističku arhitekturu ravnih linija i svedenih formi.

Za razliku od monolitne ulične, južna fasada okrenuta ka dvorištu u potpunosti je razuđena otvorima. Perforacijom fasadne površine formirane su lođe sa elegantnim staklenim ogradama. Žaluzine i obloge u vidu panela su antracit boje i u dezenu drveta. Ovakva kombinacija različitih materijala, tekstura i boja dodatno doprinosi razigranosti dvorišne strane kuće i pravi savršen balans u odnosu na jednostavnu uličnu stranu.

Mala površina placa uslovila je podelu prostora po vertikali, kako bi bila omogućena maksimalna prostranost i udobnost. Kuća je podeljena na više celina: dnevni boravak u prizemlju, spavaća soba na spratu, dok su tehničke prostorije, teretana i sauna u suterenu. Nedostatak prostora u dvorištu nadoknađen je uređenjem krovne terase, koja se izdvaja u odnosu na kose krovove okolnih građevina. Ovakvo rešenje stvara drugačiji ambijent, koji uprkos otvorenosti zadržava privatan karakter i daje objektu dodatnu udobnost.

Autor fotografije je Relja Ivanić.


Fotogalerija
Porodična kuća K2
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.