NavMenu

Bugari traže konsultanta za gasovod do granice sa Srbijom

Izvor: Tanjug Utorak, 12.07.2011. 18:53
Komentari
Podeli

Bugarsko ministarstvo ekonomije, energetike i turizma objavilo je u utorak (12. jul 2011. godine) javni poziv za izbor konsultanta za pretprojektno istaživanje međusistemske gasne veze između Bugarske i Srbije.

Konsultant će biti u obavezi da razradi trasu budućeg gasovoda dužine 60 km na bugarskoj teritoriji, da predvidi tehnološke varijante i dinamiku izgradnje.

On je u obavezi i da istraži da li je neophodna analiza uticaja budućeg gasovoda na zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva.

Ministarastvo je za ovu uslugu odobrilo četiri miliona leva ili 2 mil EUR, a budući konsultant je u obavezi da posao završi u roku od 12 meseci ukoliko je neophodna analiza uticaja na životnu sredinu, odnosno za devet meseci ukoliko to nije potrebno.

Ponude će se primati u sedištu ministarstva u Sofiji do 29. avgusta, a otvaranje će se obaviti dan kasnije.

Kapacitet budućeg gasovoda će iznositi 1,8 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Sporazum o finansiranju izgradnje gasne veze između Bugarske i Srbije potpisan je u aprilu 2011. godine. Izgradnja gasovoda kroz Bugarsku koštaće 60 mil EUR, a novac je obezbeđen iz operativnog programa "regionalni razvoj".

Očekuje se da realizacija projekta započne krajem 2013. ili početkom 2014. godine i da bude završen u roku od godinu dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.