NavMenu

Kapacitet azila u Rakovici uskoro čak hiljadu pasa - U 2011. u Beogradu još tri nova prihvatilišta

Izvor: eKapija Subota, 09.07.2011. 12:42
Komentari
Podeli

U okviru Centra za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici u toku su završni radovi na izgradnji novog azila Rakovica 2, tako da će ubuduće kapacitet čitavog ovog prostora, rađenog po evropskim standardima, biti više od hiljadu pasa. Za desetak dana biće kompletno završena još dva nova objekta, od kojih će jedan moći da primi više od 500, a drugi oko 300 jedinki.

Vladimir Terzin, pomoćnik gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, naglasio je da sklanjanje pasa sa ulica grada i dovođenje u azile zapravo predstavlja prelazno rešenje čitavog problema napuštenih životinja. Pse s jedne strane treba što više udomljavati, a s druge neophodno je odgovorno ponašanje vlasnika.

– Grad je krajem maja pokrenuo akciju "Najbolji prijatelj", koja je usmerena na ova dva postulata jer ima cilj da se životinje udome i da se građani edukuju za odgovorno ponašanje i vlasništvo jer su sve analize pokazale da napuštene životinje čak u 80 procenata vode poreklo od vlasničkih. Druga važna akcija grada jeste deset hiljada besplatnih čipova i vakcina za vlasničke pse. Saradnja sa nevladinim organizacijama takođe je veoma značajna i grad im svake godine dodeljuje pomoć u hrani za životinje i veterinarskoj nezi za napuštene životinje smeštene u privatnim prihvatilištima. Zahvaljujući svim ovim merama, problem napuštenih pasa u ovoj godini biće znatno smanjen, a sledeće godine će svi rezultati i napori grada biti izuzetno vidljivi – kazao je Terzin.

Iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je oko 14,1 milion dinara namenjenih za pomoć privatnim azilima. Tako je posle sprovedenog konkursa sredstva dobilo njih jedanaest, a na taj način obezbeđena je hrana i nega za 1.761 psa i 345 mačaka, što je za oko petsto više nego lane.

Bratislav Stanković, direktor Veterinarske ustanove "Veterina Beograd", istakao je da se mesečno uradi od 320 do 350 sterilizacija.

- Princip rada bazira se na strategijama "no kill" i CNR, koje podrazumevaju da se životinje uhvate, obeleže, vakcinišu, sterilišu, te da se sprovedu svi neophodni tretmani i potom udome ili da se one neagresivne vrate na mesto hvatanja. Za prethodnih godinu i po dana opservirano je oko šest hiljada pasa, a urađeno je oko 5.200 sterilizacija - istakao je Stanković.

Osim rekonstrukcije i proširenja azila Rakovice 1, ove godine Beograd dobija tri nova azila i to: Rakovica 2, na opštini Palilula – Kovilovo (kapacitet 250), koji je nedavno otvoren, i na opštini Zemun – PIK Zemun (kapacitet 1.246 pasa i 39 štenaca).

Centar za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici ima savremene predoperativne i postoperativne blokove koje čine: operaciona sala u kojoj se vrši sterilizacija, prijemna ambulanta i laboratorija. Uz to, ovo prihvatiliše čine i boksovi za pse, kupatilo za pse, magacini, posebne prostorije za pripremu hrane i edukacioni centar. U ovom centru postoje sale za predavanja i prezentacije i sobe u kojima dreser pasa može prikazati potencijalnog psa – usvojenika i dati informacije o stepenu njegove socijalizacije. Posete za građanstvo dozvoljene su od 10 do 12 časova. U tom periodu svi zainteresovani građani mogu da dođu da obiđu pse ili odaberu nekog psa za usvajanje. Za poslednjih godinu i po dana građani su iz ovog azila usvojili 229 pasa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.