NavMenu

PKS: Potrebno formiranje Agencije za bezbednost hrane

Izvor: eKapija Petak, 08.07.2011. 08:27
Komentari
Podeli

Članovi Grupacije laboratorija za ispitivanje hrane PKS zaključili su juče da je potrebna hitna izmena postojećeg Zakona o bezbednosti hrane, kao i pratećih akata, jer su u velikom raskoraku sa praksom, kao i formiranje Agencije za bezbednost hrane.

Na sednici grupacije Privredne komore Srbije (PKS) izrečeno je niz primedbi na primenu pomenutog zakona i pratećih dokumenata, uz konstataciju da se "nisu dokazali u praksi" i da "su ga kreirali oni koji ne poznaju ovu materiju".

Po oceni te grupacije, raskorak prakse i propisa odnosi se i na Pravilnik o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa i Vodič za primenu mikrobioloških kriterijuma za hranu.

- Osim toga već dve godine čeka se na formiranje saveta koji treba da uradi analizu primene ovih zakonskih akata. Da bi se sve u ovoj oblasti radilo kako treba potrebno je da se formira i agencija za bezbednost hrane - rečeno je na sastanku u PKS kome je prisustvovalo više od 50 privrednika iz ove oblasti.

Dr Lazar Turubatović iz Insituta za tehnologiju mesa u Beogradu naglasio je da su Zakon o bezbednosti hrane donet 2. juna 2009. godine , kao i prateća dokumenta, doneti zbog toga "što to zahteva od nas Evropska unija, ali u njemu nisu primenjene naše specifičnosti".

- Praktično smo samo prepisivali ono što dolazi iz EU - tvrdi Turubatović.

Prema njegovim rečima, neophodno je formirati i agenciju za bezbednost hrane koja treba da pripremi analizu na osnovu koje "bi se videlo šta od propisa EU treba, a šta ne, u ovoj oblasti da primenjujemo".

- Mnogo bolji je bio Nacrt zakona o bezbednosti hrane, ali kada je doneta konačna verzija, iz nje je nestalo ono što odgovara našem podneblju i praksi - istakao je Turubatović.

Članovi te grupacije istakli su da je cilj da se hitno prevaziđu postojeći problemi u ovoj značajnoj delatnosti, a da se usput pronalaze i dugoročna rešenja problema, a tom prilikom su ukazali i na niz nemogućnosti u primeni propisa HACCP.

Na sednici Grupacije laboratorija za ispitivanje hrane PKS, za njenog predsednika ponovo je izabrana mr Snježana Pupavac, dok su zamenice dr Ljiljana Rajković - Pavlović i dr Radmila Jovanović, objavljeno je na sajtu PKS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.