NavMenu

EBRD obezbedio kredit od 50 mil EUR za vetroelektranu Pupin - Ukupna vrednost projekta 144 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 22.12.2023. 10:42
Komentari
Podeli

Vetropark Pupin gradiće se u okviru već postojećeg kompleksa Kovačica (Foto: Goran Zlatković)Vetropark Pupin gradiće se u okviru već postojećeg kompleksa Kovačica

Evropska investiciona banka za obnovu i razvoj obezbedila je kredit od 50 mil EUR za izgradnju vetroelektrane Pupin instalisane snage od 94,4 MW. Ukupna vrednost projekta je, kako se navodi na sajtu EBRD, 144 mil EUR.

Investitor je Enlight K2-Wind d.o.o. Beograd, društvo sa ograničenom odgovornošću registrovano u Srbiji u vlasništvu Enlight Renewable Energy Ltd. Da podsetimo, vetropark Pupin gradiće se u okviru već postojećeg kompleksa Kovačica čija je izgradnja takođe značajnim delom finansirana kreditom EBRD.

Datum odobrenja kredita je 6. mart 2024. godine. Kako je saopštio EBRD, Pupin će biti prva vetroelektrana u Srbiji koja će raditi pod šemom ugovora o razlici (CfD) i pomoći će Srbiji da diverzifikuje svoj energetski sektor, koji je teško koncentrisan na termoenergetiku i hidroenergetiku.

U obrazloženju projekta se navodi da će vetropark doprineti ublažavanju klimatskih promena i zelenoj tranziciji u srpskom energetskom sektoru povećanjem udela obnovljive energije. Pored toga, ojačaće prisustvo privatnog sektora u sektoru obnovljive energije u zemlji.

- Projekat će ciljati na kvalitet "zelene" tranzicije podržavajući izgradnju vetroelektrane sa ukupnom instalisanom snagom od 94,4 MW. Ova snaga će povećati udeo zelene energije u srpskom energetskom miksu sa očekivanim smanjenjem emisije CO2 od 197 hiljada tona godišnje - navodi se.

Vetroelektrana će takođe ima koristi od šeme ugovora o razlici (CfD), razvijene kao deo obimne podrške od strane EBRD, koja je tesno sarađivala sa srpskim vlastima na izradi regulatornog okvira za obnovljivu energiju i sprovođenju pripreme i implementacije prvih aukcije za obnovljivu energiju u zemlji, dodaje se.

Kako je navedeno u opisu projekta, Enlight K2-Wind d.o.o. Beograd je posebno pravno lice osnovano u Srbiji radi implementacije Pupin vetroelektrane snage 94,4 MW. Zajmoprimac je većinski u vlasništvu Enlight Renewable Energy Ltd, javne trgovinske kompanije sa liste Naqsdak (SAD) i Tel Aviv Stock Exchange (Izrael) sa tržišnom kapitalizacijom od 2 mlrd EUR.

EBRD ima portfolio obnovljivih izvora energije od oko 1,8 GW instalisane snage u radu i oko 700 MW projekata u izgradnji širom Izraela, SAD i Evrope, uključujući Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku.


Vlasnicima useva biće nadoknađen gubitak

Lokacija na kojoj se gradi vetropark Pupin nije u osetljivom području, istaknuto je u obrazloženju. Ključni identifikovani rizici su zdravlje i bezbednost na radu tokom faze izgradnje, kao i ugrožavanje biodiverziteta (posebno ptica i slepih miševa) i vizuelna smetnja (uključujući efekat treperenja senki) tokom rada.

- Projekat će koristiti zanemarljive količine resursa, a najveća potrošnja će biti ulje za menjač (oko 250 litara svakih 5 godina). Neće biti emisija u vazduh, otpadnih voda, a upotreba vode je zanemarljiva (samo za potrebe blagostanja i higijene) tokom rada vetroelektrane. Specifične mere ublažavanja biće primenjene kako bi se rešili efekti treperenja senki, a poseban tok spoljnih mehanizama žalbi biće postavljen za domaćinstva za koje je najverovatnije da će biti pogođena - navodi se.

Plan uključivanja zainteresovanih strana (SEP) identifikovao je privremeni i trajni gubitak useva, koji će biti nadoknađeni vlasnicima ovih sredstava po punoj zamenskoj ceni, na osnovu izveštaja sertifikovanih poljoprivrednih procenitelja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.