NavMenu

"Simpo agrar" -nove plantaže dunja, leske i malina na 8 ha

Izvor: Pregled Utorak, 15.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

``Simpo agrar`` počeo je da ugovara nove voćne zasade u Pčinjskom okrugu. Kooperanata bi bilo i više od  50, koliko se planira, da je moguće obezbediti dovoljan broj sadnica. U zemlji može da se nabavi dve-tri stotine sadnica leske ili dunje, ali ne i dve – tri hiljade, koliko je potrebno i kakvo je interesovanje. Sektor ``Simpo agrara`` za kooperaciju namerava do početka aprila 2005. da podigne nove plantaže na 8 ha. Najviše će se saditi dunja na 5 ha. Za toliko su i lane proširene i plantaže ovog voća u vranjskoj regiji. U Srbiji se jedino ovde dunja plantažno gaji. Za sedam godina koliko je ``Simpo`` ostvaruje  ovaj program, zasadi dunje su izrasli na 60 ha.

 

Voćari sade lesku u saradnji sa ``Simpom`` već 3 godine. Plantaže se prostiru na 5 ha. Pun rod 5.000 stabala daće sledeće sezone. Sa hektara se može ubratii do 3.000 kg lešnika. Inače, ovog ploda kod nas nema u potrebnim količinama, pa se uvozi iz Turske. Plantaže leske služiće, uglavnom, ``Simpovoj`` konditorskoj industriji. Novi zasadi lešnika planiraju se na oko dva hektara, nešto manje od prošlogodišnjih zasada. Malina se uzgaja drugu godinu. Malinjaci lane posađeni  na tri hektara zasad su dobri. Tridesetak kooperanata,  pretežno u Vranjskoj banji, prvoj berbi nada se dogodine. U nove  zasade ``Simpo`` će uložiti više od 2 mil din. Ugovori su na 15 god. Ambicije ``Simpo agrara`` su da podigne plantaže dunja na 100 hektara, a maline na dvadesetak, već sledeće godine organizovaće i sadnju borovnice. Priprema sirovinu za sopstvenu fabriku marmelade ``Simbi`` u Crnoj Travi. Za njenu izgradnju ``Simpo`` je najzad dobio podršku Fonda za razvoj. (Pregled)

Tagovi:
Pčinjski okrug
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.