NavMenu

Zašto je pepeo važan i šta je potrebno učiniti da se više reciklira?

Izvor: RTV Sreda, 20.12.2023. 13:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Alexas_Fotos)Ilustracija
Godišnje se u okviru Elektroprivrede Srbije proizvede oko sedam miliona tona pepela, koji je najzastupljeniji sekundarni materijal u zemlji. Međutim, svega 5% pepela se proda, pre svega građevinskoj industriji, dok se ostatak skladišti na deponijama, istaknuto je na stručnoj konferenciji na Građevinskom fakultetu u Beogradu posvećenoj cirkularnoj ekonomiji.

Pepeo koji nastaje kao nusproizvod u proizvodnji električne energije u termoelektranama ima veliku upotrebnu vrednost, u interakciji sa cementom kao vezivni matarijal povećava kvalitet betona i same gradnje, a omogućava i značajne uštede, rekao je dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Vladan Kuzmanović.

Predsednik Saveta Agenciju za energetiku Dejan Popović ukazao je da veliki problem predstavlja odlaganje pepela i šljake, navodeći da TE Kolubara upravo zbog toga radi smanjenim kapacitetom.

U Srbiji postoji pet deponija pepela, koje su većim delom otvorene, čime se ugrožavaju život i zdravlje ljudi, upozorila je pomoćnica Ministarke za zaštitu životne sredine Tatjana Kaluđerović.

Direktorka Sektora za energetsku efikasnost u EPS-u Milena Đakonović navela je da sem zagađenja održavanje deponija pepela iziskuje velike troškove.

Direktor firme Tekon - Tehnokonsalting Radomir Putnik ukazao je da postojeća cenovna politika ne obezbeđuje plasman ozbiljnijih količina pepela.

- Potrebne su nam uštede u ovoj oblasti, zamena materijala i zaštita životne sredine u cilju dostizanja cirukularnosti ekonomije - istakao je prof. dr Jovan Despotović iz Inženjerske komore Srbije.

On je podsetio da je Građevinski fakultet izradio studije o tome kako se korišćenjem pepela mogu popraviti karakteristike materijala koji su osnova za građevinske projekte.

I dok se u Srbiji reciklira svega 5% proizvedenog pepela, u SAD u reciklažu ide oko 50%, a u EU čak 90%. Indija i Kina recikliraju 60%, odnosno 70% generisanog pepela, ukazano je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji "Pepeo, šljaka, gips - sirovine za cirkularnu zelenu ekonomiju", koju je, u saradnji sa Građevinskim fakultetom i Elektroprivredom Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike organizovala Energija Balkana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Hoće li Fabrika hartije Milana Vape postati novi dom Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle biće ubuduće "na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu" najnoviji je plan države za novu lokaciju ove ustanove kulture, a koji je obznanila ministarka kulture Maja Gojković navodeći da se trenutno za to radi projektni zadatak. Resorna ministarka ipak nije precizirala o kojoj tačno lokaciji na tom potezu država razmišlja, ali nekoliko poznatih u jednačini o budućem domu Muzeja Nikole Tesle moglo bi da pomogne u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.