NavMenu

Od 1. januara nova pravila za nadzor nad javnim nabavkama - Budžetska inspekcija proveravaće tendere i metodom slučajnog izbora

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.12.2023. 08:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)Ilustracija
Ministarstvo finansija donelo je Pravilnik o načinu vršenja nadzora nad izvršenjem ugovora o javnim nabavkama, koji se primenjuje od 1. januara 2024. godine. Kako je tim dokumentom određeno, nadzor će sprovoditi budžetska inspekcija i to na osnovu uvida u sopstvene registre i podatke koji su im dostupni.

- Izbor subjekata i ugovora inspekcijskog nadzora vrši se na osnovu procenta realizacije ugovora, izmene ugovora, ravnomerne geografske raspoređenosti, tipa korisnika javnih sredstava, vrednosti svih zaključenih ugovora i broju zaključenih ugovora - navodi se u dokumentu.

Izbor, dodaje se, može biti slučajan.

Inspekcijski nadzor počinje kada budžetski inspektor odgovornom licu naručioca uruči nalog, a zatim utvrđuje da li je on posebnim aktom bliže uredio način planiranja, sprovođenja postupka javne nabavke i praćenja izvršenja ugovora o javnoj nabavci (način komunikacije, pravila, obaveze i odgovornost lica i organizacionih jedinica), način planiranja i sprovođenja nabavki na koje se zakon ne primenjuje, kao i nabavki društvenih i drugih posebnih usluga u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Naručilac je dužan da budžetskom isnpektoru da na uvid svu potrebnu dokumentaciju iz koje se mogu utvrditi činjenice, kao što su ugovor o javnoj nabavci ili okvirni sporazum, tatim dokumentacija o izabranoj ponudi, izmene ugovora, fakture, računi...

- Ako se u postupku inspekcijskog nadzora utvrde radnje i nezakonitosti za koje postoje osnovi sumnje o učinjenom krivičnom delu ili privrednom prestupu, budžetski inspektor podnosi krivičnu prijavu, odnosno prijavu za privredni prestup nadležnom javnom tužilaštvu ili obaveštenje sa dokazima da postoje osnovi sumnje o učinjenom krivičnom delu, odnosno privrednom prestupu - navodi se u pravilniku.

Takođe, dodaje se, ukoliko se utvrde nezakonitosti koje su prema zakonu ili drugom propisu kažnjive kao prekršaj, budžetski inspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Pravilnik o načinu vršenja nadzora nad izvršenjem ugovora o javnim nabavkama, možete pogledati u PDF fajlu u nastavku.

I. Ž.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.