NavMenu

Ispod parka kod hotela Bristol biće izgrađena podzemna garaža (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2023. 13:45
Komentari
Podeli
Ulaz u podzemnu garažu Svetonikolskog parka (Foto: Belgrade Waterfront)Ulaz u podzemnu garažu Svetonikolskog parka
U podzemnom delu Svetonikolskog parka kod hotela Bristol u planu je izgradnja garaže sa dve etaže i gotovo 420 parking mesta, kojom će upravljati beogradski Parking servis, saopštila je kompanija Belgrade Waterfront, koja će, kako dodaju finansirati ovaj projekat.

Garaža će imati dva ulaza, odnosno izlaza za vozila i punjače za električne automobile, dok će se u neposrednoj blizini kružnog toka kod trenutne Beogradske autobuske stanice (BAS) nalaziti podzemni prolaz za pešake sa liftom.

(Foto: Belgrade Waterfront)
U nekadašnjoj bašti čuvenog srpskog zadužbinara i dobrotvora Luke Ćelovića, koja je kasnije pretvorena u Svetonikolski park, danas je preostalo svega 40 do 50 stabala drveća, a nakon rekonstrukcije u njemu će biti posađeno više od 200 odraslih stabala autohtonih vrsta drveća sa našeg podneblja, kao što su javor, platan ili hrast.

U parku će, dodaje se, biti zadržani svi estetski reprezentativni i potpuno zdravi i očuvani primerci, mahom platani, dok će im se pridružiti odrasla, do 15 metara visoka stabla, koja će se savršeno uklopiti u ambijentalnu celinu parka sa uzbudljivom istorijom, dužom od jednog veka.

Na "krovu" garaže biće obezbeđen optimalan prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila, dok je usred zelenila osmišljena i manja fontana.

(Foto: Belgrade Waterfront)
Spomenik Luki Ćeloviću i restauracija "Krsta sa Malog pijaca"

Kako bi se na simboličan način odužio Luki Ćeloviću, nekadašnjem predsedniku Beogradske zadruge, koji je mnogo učinio za svoj narod, Belgrade Waterfront će u obnovljenom Svetonikolskom parku podići i dugoočekivani spomenik ovom slavnom Srbinu iz Trebinja.

S druge strane, "Krst sa Malog pijaca", jedan od najstarijih spomenika u Beogradu koji datira još iz 1862. godine, biće privremeno izmešten i restauriran, a zatim vraćen na isto mesto u parku na kojem je već bio.

- Međutim, sada će do zaštitnog znaka parka biti napravljen poseban prilaz kakav spomenik ovog značaja i zaslužuje - navodi se.

(Foto: Belgrade Waterfront)
Takođe, u okviru čitave nove zelene oaze postojaće različite zone za relaksaciju, nekoliko pešačkih i jedna glavna, krivudava staza koja će svojim "tokom" usporavati kretanje posetilaca i omogućavati njihov duži boravak u prirodnom okruženju.

Svetonikolski park i podzemna garaža Bristol Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.05.2024.  |  Saobraćaj

Televisa presenta: Tek "odmrznut" tender za kupovinu 25 tramvaja opet zaleđen, razlog ponovo zahtev za zaštitu prava

Beograđani novi tramvaj nisu dobili više od deceniju, a kada će ga zaista i dobiti više se ne može ni naslutiti. Jer, tenderski postupak za kupovinu 25 novih šinskih vozila pretvara se u svojevrsnu saobraćajnu "Televisa presenta". Ovaj postupak zaista dobija zaplete karakteristične latinoameričkim telenovelama u kojima tek što publika pomisli da je problem rešen, pojavi se novi. U slučaju ovog tendera tek što je 23. maja ponovo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.