NavMenu

Planovi za uređenje Račanske Šljivovice - Vidikovac, tereni za sport, rekonstrukcija hotela Tara...

Izvor: eKapija Nedelja, 10.12.2023. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Račanska Šljivovica na Tari mogla bi da dobije vidikovac, prema Planu generalne regulacije. Kako je navedeno u dokumentaciji, park je lociran u centralnom delu obuhvata Plana u okviru prirodnog prostora. Pogodnost lokacije pored prirodne predispozicije i centralne pozicije je i saobraćajna dostupnost (pešačka i kolska).

Između ostalog, u planu je uređenje park šume, rekonstrukcija i obnova travnjaka, uređenje manjih terena za sport i rekreaciju, poligona i punktova za rekreaciju i animaciju za različite dobne grupe, igrališta za decu, šetne i staze za rekreaciju, biciklističke staze, biciklističkih staza za planinski biciklizam, odmorišta, izletište.

Svi objekti i parter se rade maksimalno od prirodnih materijala (drvo,kamen, šindra).

Predviđeno je i postavljanje elemenata parkovskog i izletničkog mobilijara: klupe, klupe sa stolovima, česme, korpe za smeće i informativne table. Dozvoljena je i izgradnja pratećih objekata (šank bar, prodaja i izlaganješumskih proizvoda, lekovitih biljaka, suveniri i sl.)

Parking zone se formiraju na pogodnim lokacijama na obodu parka uz planom definisane saobraćajne površine i to se definiše izradom urbanističkog projekta.

Predviđa se i višenamenski prostor, sa sadržajima javne i ostale namene: kultura, obrazovanje, zdravstvo i druge usluge (javne i komercijalne), prema potrebama stanovnika i posetilaca, centar za posetiovce, informativni i turistički centar, manifestacioni otvoreni prostor za kulturno zabavne manifestacije, prezentaciju tradicije i slične namene.

________________________________________________________________________________________________________________
Područje Plana se nalazi na teritoriji opštine Bajina Bašta i obuhvata delove katastarskih opština Rača i Mala Reka. Nalazi se u jugoistočnom delu Nacionalnog parka Tara u blizini turističkog centra Кaluđerske Bare. U neposrednom kontaktu su lokacije režima II stepena zaštite (Sokolina i Račanska Šljivovica II') kao i uređeno i obeleženo izletište Hajdučka česma i brana i jezerce Jarevac. Šumovite padine ispresecane saobraćajnicom i nekategorisanimm putevima, sa razbijenim tipom naselja, čine glavno obeležje ovog prostora.
________________________________________________________________________________________________________________

Sport i rekreacija planirani su kao površine javne namene - prostor u okruženju hotela Tara - Lokacija 1 , Lokacija 2, Celina 5 - Lokacija 3. Namenjene su za aktivne i pasivne oblike, zabavu, rekreativne aktivnosti i treninge.

Lokacija 1

Površina lokacije oko 1,2 ha. Planiraju se otvoreni tereni za sport i rekreaciju, rađeni maksimalno na prirodnoj
podlozi, uz minimalne intervencije na terenu i maksimalno očuvanje postojećeg kvalitetnog zelenog fonda.

Dozvoljena je izgradnja nadstrešnica i postavljanje parterne opreme, od prirodnih materijala.

Dozvoljena je izgradnja zatvorenog objekta disperzne strukture za prateće namene (oprema, bife, sanitarne prostorije i sl.).

Parking površinu formirati uz saobraćajnicu i pejzažno oblikovati.


Lokacija 2

Površina lokacije oko 0,86 ha. Tereni i poligoni za sport i rekreaciju prilagođavaju se uslovima lokacije (radovi sa
minimalnim intervencijama na terenu uz primenu prirodnih materijala). Planirati aktivnosti za razne dobne grupe koristeći pogodnost šumskog okruženja i neposredne okoline Plana sa razvijenim sistemom pešačkih, rekreativnih staza i staza za jahanje i sl).

Postojeći objekti u zoni se rekonstruišu uz delimičnu ili potpunu promenu namene za namenu sport i rekreacija i kompatibilne namene.

Uz šumski kompleks moguće je postaviti nadstrešnice, od prirodnih materijala uklopljene u pejzaž. U zavisnosti od vrste sportske i rekreativne aktivnosti, tereni se mogu ograditi zelenom ogradom pejzažno oblikovanom.

Parkiranje na pripadajućoj parceli ili na zajedničkom parkingu za ceo kompleks po normativu 1PM /deset posetilaca, za kompatibilne namene prema normativu za vrstu delatnosti.

Postoje i uslovi za zimske sportove: sankanje, nordijsko skijanje, skijanje, klizališta.


Lokacija 3

Na površini oko 1,20 ha tereni, poligoni, igrališta, staze sporta rekreacije i igre se uređuju bez promene konfiguracije terena , na prirodnoj podlozi. Prostor se planira i uređuje bez izgradnje objekata.

(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

Planirana ulična mreža predstavlja nadogradnju postojećih uličnih pravaca u smislu završetka započetih uličnih pravaca, proširenja uličnih profila kao i planiranja potpuno novih nedostajućih uličnih pravaca u cilju poboljšanja veza između delova naselja i pristupačnosti ka uličnoj mreži višeg ranga (državnom putu II B reda 403).

Planirana je rekonstrukcija državnog puta II B reda 403 Кaluđerske bare - Mitrovac-Zaovine.

Planom se definišu i pravila za izgradnju stambenih objekata, kao i onih u funkciji turizma. U tom smislu predviđena je i rekonstrukcija, sanacija i adaptacija hotela Tara, koji je izgrađen 1936. godine.

Plan generalne regulacije područja Račanska Šljivovica na Tari na javnom uvidu je do 8. januara. Naručilac je Opština Bajina Bašta, a obrađivač JP Urbanizam Kragujevac.

A.K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.