NavMenu

CERN postao korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Izvor: eKapija Nedelja, 10.12.2023. 12:48
Komentari
Podeli
Enrika Porkari, Jelena Begović i Mihailo Jovanović (Foto: Vlada Srbije / Marina Jančević)Enrika Porkari, Jelena Begović i Mihailo Jovanović
Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže u Državnom data centru u Kragujevcu potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i šef Odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrika Porkari.

Ovim činom Srbija postaje deo Globalne računarske mreže CERN-a, odnosno u Državnom data centru u Kragujevcu će biti uspostavljeno čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u, rekao je Jovanović, navedeno je na sajtu Vlade.

On je objasnio da na ovaj način Srbija postaje jedna od sedam zemalja u Evropi i 10. zemlja na svetu koje su deo Globalne LHC računarske mreže, gde se obrađuju primarni podaci sa fizičkih eksperimenata u CERN-u i gde se podaci dalje čine dostupnim svetskoj naučnoj zajednici.

Prema njegovim rečima, to je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlje širom sveta.

Ministar je podsetio na to da Državni data centar u Kragujevcu poseduje sertifikat, prema standardu EN50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka - sertifikat za klasu 4.

Nakon što su doneli odluku da u Kragujevcu svoju opremu i podatke na komercijalnoj osnovi čuvaju najveći svetski IT giganti poput Oracle, IBM i Huavei, od danas i CERN postaje korisnik Državnog data centra - svojevrsne ikone digitalizacije u Srbiji, istakao je Jovanović.

Begović je ocenila da je ovo sjajan dan za Srbiju i za naučnike u njoj, pošto naša država postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika.

- Bićemo deo informacione podrške eksperimentima koji se odvijaju u CERN-u - podvukla je Begović i dodala da će Državni data centar postati Tier-1 centar CERN-a i omogućiće proširenje kapaciteta u smislu čuvanja obrade i analize podataka koji se generišu tokom eksperimenata u CERN-u.

Ona je istakla da, pored toga što direktno postajemo deo procesa istraživanja, naši IT stručnjaci će dobiti nova znanja u vezi sa upravljanjem jednim kompleksnim informatičkim sistemom i omogućiće da dobijemo novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da primene i na druge oblasti nauke.

Porkari je istakla da je od 2019. godine, kada se Srbija priključila CERN-u, načinjeno mnogo koraka ka jačanju partnerstava između naučnika i inženjera iz Srbije i CERN-a, dodavši da vide mnogo oblasti u kojima je došlo do napretka.

Ona smatra da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju još jedan korak u jačanju ove saradnje i da se raduju što će ukazati dobrodošlicu Srbiji u WLCG, kao i tome što će naša zemlja biti mesto okupljanja za čuvanje naučnih podataka, kako srpske naučne zajednice, tako i one na svetskom nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.