NavMenu

NeuroBlast - Stručnjaci iz Srbije osmislili uređaj za lečenje neuroloških oboljenja i u kućnim uslovima

Izvor: Forbes Subota, 09.12.2023. 13:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freedomz/shutterstock.com)Ilustracija
Poslednji Globalni izveštaj o startap ekosistemu za 2023. pokazao je da su gejming, blokčejn, kao i grupa koju čine medtech, biotech i healthtech, najistaknutiji sektori u domenu inovacija, zbog sve većeg broja talenata, resursa, podrške i aktivnosti startapa.

U tu sliku uklapa se i Srbija sa sve većim brojem mladih koji su uključeni u razvoj rešenja za unapređenje zdravstvenih usluga. Ipak, ideje za razvoj tih rešenja različite su i put svakoga od njih nije isti, a ni lak.

Tako ni bračnom paru Mariji i Marku Grujiću ideja nije došla preko noći.

Povod, takođe, nije bio baš tako ružičast, a dobra strana ovog izazova bila je to što se iskustvo i znanje osnivača Marka, koji se bavi dizajnom hardvera i softvera, ispostavilo veoma korisnim u ovom poduhvatu.

Naime, Marija koja je po zvanju arhitekta i nameravala je da se ceo život bavi tom profesijom, nakon porođaja dobila je dijagnozu multiple skleroze (MS). Kako je bolest bila progresivna, to je nažalost, značilo i kraj njene karijere arhitekte.

Njen suprug Marko bio je odlučan u nameri da joj pomogne, a njemui timu kolega koje je okupio izazov je predstavljalo upravo to da osmisle nešto što neće biti slično onome što su u IT industriji radili do tada, i da ne bude samo komercijalnog tipa, već nešto mnogo korisnije.

Tako je nastao NeuroBlast - inovativni višesenzorski uređaj koji pomaže deci i odraslima u postrehabilitaciji neuroloških oboljenja. Razvoj ovog uređaja baziran je na principu neuroplastičnosti, a to je zapravo sposobnost mozga da se menja i prilagođava u odgovoru na nove podsticaje i iskustva. To se u neurorehabilitaciji postiže ponavljanjem pokreta oštećenih ekstremiteta uz vizuelnu stimulaciju.

- Ono što je inovativno kod Neuroblasta je to da možete da vežbate bilo gde, čak i kod kuće, a ne samo na klinikama. Sve je u rukama korisnika, na klik od njega, od aplikacije u telefonu do uređaja - navodi Marko.

Ceo ekosistem je baziran na tome da prati pokrete celog tela i prenosi ih na specijalno dizajnirane video igre koje korisniku služe za motivaciju i vode ga kroz vežbanje.

Uređaj je platformski nezavisan i može raditi na bilo kom računaru ili telefonu, i na svim operativnim sistemima.

Predvideli su i razvoj prodavnice aplikacija, kao i portal gde će biti moguće pratiti telemetriju vežbanja u toku samog vežbanja od strane stručnih lica i korisnika.

Rešenje se testira svakog dana u prostorijama ovog startapa, a trenutno za ovim IT uređajem vlada veliko interesovanje klinika koje se bave rehabilitacijom. Pre svega se očekuje testiranje u Kliničkom centru Srbije.

Zahvaljujući programu Fonda za inovacionu delatnost - Katapult i investitorima, kažu, imaju dovoljno podrške i novca za dalji razvoj. Pored toga, bespovratna sredstva su dobili i kroz StarTech program NALED-a. Takođe su i članovi kohorte Evropske banke za obnovu i razvoj kao jedan od pobednika "Star Venture Program 2023".

Za sada su startap koji tek treba da izađe na tržište, odnosno ostvari prihod od prodaje. Kapacitet za proizvodnju biće 2.000 uređaja mesečno, a trenutno imaju 30 komada prototipova. Plan im je da za početak startuju u Srbiji i regionu, a onda u Evropi i Americi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.