NavMenu

Inovacija u građevinarstvu - Termoizolacija od ljuski pirinča i recikliranih novina

Izvor: gradjevinarstvo.rs Subota, 09.12.2023. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
U svetu gde građevinska industrija predstavlja drugog najvećeg potrošača plastike i doprinosi sa preko trećine emisija gasova sa efektom staklene bašte povezanih sa potrošnjom energije, naučnici iz Paname utiru put ka održivoj gradnji. Oni su razvili inovativni izolacioni materijal koristeći ljuske pirinča, pružajući tako ekološki prihvatljivu alternativu u građevinskoj industriji.

Istraživači su koristili usitnjene ljuske pirinča i celulozu dobijenu recikliranjem novina. U tu smesu su dodali boraks koji je doprineo otpornosti na glivice i vatru, a na kraju su sve povezali lepkom. Dobijeni materijal imao je veoma dobra termoizolaciona svojstva i črvstoću.

Detalji ove studije objavljeni su u časopisu Frontiers in Built Environment, gde je predstavljena sveobuhvatna analiza termičkih i mehaničkih karakteristika ovog materijala. Ovaj pristup ne samo da smanjuje ekološki otisak, već i otvara nove mogućnosti za upotrebu agro-industrijskog otpada u građevinarstvu.

Proizvodnja tradicionalnih građevinskih materijala ima negativan uticaj na kvalitet vazduha, zemljišta i vode. Stoga, korišćenje materijala dobijenih iz agro-industrijskog otpada, poput ljuske pirinča, predstavlja značajan korak ka smanjenju ovih uticaja. Osim toga, ovakvi materijali nude i ekonomsku prednost, jer se koriste resursi koji bi inače bili odbačeni.

Ovaj inovativni materijal ima širok spektar primena u inženjerstvu, uključujući izradu lakih komponenti, konstrukcijskih panela i održivih pakovanja. Njegova primena u građevinarstvu može značajno doprineti smanjenju ekološkog otiska, što je od ključnog značaja u borbi protiv klimatskih promena i očuvanju naše planete za buduće generacije.

Ovaj primer pokazuje kako inovacije i održivi razvoj mogu ići ruku pod ruku, pružajući rešenja koja su istovremeno ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa. Naučnici iz Paname su svojim radom dali značajan doprinos u ovoj oblasti, otvarajući put ka održivijoj budućnosti građevinarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.