NavMenu

Vranje dobija Trening centar za obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije - Preduslov za dolazak investitora

Izvor: Južne vesti Subota, 09.12.2023. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Jeswin Thomas)Ilustracija
Izgradnju Trening centra u Slobodnoj zoni u Vranju, u neposrednoj blizini kompanije Teklas, u kojem bi učenici mogli da imaju praktične obuke ili da kroz obuke steknu dokvalifikacije i prekvalifikacije, najavili su predsednik Privremenog organa Slobodan Milenković i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

Milenković kaže da je u pitanju kapitalna investicija, koja predstavlja trajno ulaganje u obrazovni sistem grada i ujedno je i preduslov za dolazak investitora u Vranje.

- Trening centar spaja privredu i obrazovanje, gde će učenici imati mogućnost da se praktično obučavaju. On će biti izgrađen u Slobodnoj zoni, u neposrednoj blizini kompanije Teklas, te sam duboko uveren da će izgradnja Trening centra dodatno promovisati i Slobodnu zonu u Vranju koja je, kao što znate, infrastrukturno uređena. Takođe, pozivam i ostale obrazovne ustanove sa teritorije grada i regiona da iskoriste sve kapacitete koje će ovaj objekat ponuditi - istakao je Milenković.

Grujićeva je rekla da je izgradnja Trening centra u Vranju velika podrška celom Pčinjskom okrugu i da će uz podršku lokalne samouprave i republičke Vlade biće izgrađen prostor od preko 2.000 metara kvadratnih, za čiju izgradnju je Vlada Republike Srbije iz budžeta izdvojila oko 3,4 mil EUR.

- Ovo su danas ozbiljni rezultati, kao dodatna komponenta mladima kada uče i stiču teorijska znanja u školama. Izgradnja Trening centra je podrška stanovništvu Pčinjskog okruga da mogu kroz obuke da steknu dokvalifikacije, prekvalifikacije i odgovore na savremene izazove privrede - rekla je Grujićeva.

Ona je dodala da zastupljenost dualnog obrazovanja u četiri škole u Vranju, Ekonomsko-trgovinskoj, Tehničkoj, Hemijsko-tehnološkoj i Poljoprivrednoj, ukazuje da je prepoznat značaj tog modela učenja, jer se time osigurava kvalitet obrazovanja učenika.

- Zahvaljujući tome svi imaju benefite, domaće kompanije koje će biti inovativne uz podršku mladih ljudi, kao i mladi ljudi sa unapređenim kvalitetom obrazovanja. Početak radova na izgradnji Trening centra očekuje se na proleće, a njegovom izgradnjom biće stvoreni preduslovi za razvoj domaćih kompanija, ali i privlačenje stranih investitora, koji će u kvalitetu obrazovnih kadrova videti snagu ovog regiona - rekla je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje.

Tom prilikom u Vranju je potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Grada Vranja i Hemijsko-tehnološke škole Vranje, a održana je i promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija.

Mapa: Kompanija Teklas
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Finansije

Sve firme u Srbiji dobile nalog na portalu eUprava i eSanduče

Adresa elektronske pošte kojom su privredna lica registrovana u APR-u je povezana sa portalom eUprava i putem nje će stizati obaveštenja o prispeću dokumenata u eSanduče, objavila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.