NavMenu

Završena revitalizacija poslednjeg agregata HE Đerdap 1 - Radni vek produžen za 40 godina

Izvor: eKapija Petak, 08.12.2023. 17:22
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
HE Đerdap 1 je više od pet decenija ponos srpske hidroenergetike, a uspešno urađenom revitalizacijom toće sigurno biti i narednih 30 do 40 godina, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Na obeležavanju kraja revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane, istakla da je "HE Đerdap 1 jedan od stubova elektroenergetskog sistema, čijom su revitalizacijom obezbeđeni duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost rada ove hidroelektrane", preneo je sajt Vlade.

Ministarka je navela da je revitalizacija omogućila povećanu snagu i kapacitet, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost HE Đerdap 1, kao i dobijanje novih 100 zelenih megavata.

Ona je naglasila da HE Đerdap 1 daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i da trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23%.

Prema njenim rečima, velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova elektroenergetskog sistema naše zemlje, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije.

Ministarka je podsetila na to da je u planu i gradnja nove reverzibilne hidroelektrane RHE Bistrica, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra.

Đedović Handanović je napomenula da je u ovaj projekat uloženo više od 180 mil EUR, i dodala da je glavni isporučilac opreme ruska firma Silovije mašini, dok je deo opreme revitalizovan u domaćim fabrikama, a izvođači su bili radnici nekoliko domaćih firmi.

V. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković rekao je da je veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već pokazao odlične rezultate.

Živković je naveo da je proizvodnja prešla projektovanu godišnju od 1,5 milijardi kilovat-časova, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 megavata.

On je poručio da Elektroprivrede Srbije nastavlja revitalizacije u hidrosektoru, a najznačajniji projekti su modernizacija Vlasiskih hidroelektrana,Bistrice, kao i HE Potpeć i Đerdap 2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.