NavMenu

Mol Serbia i Mol Grupa zajedno do nove dual fuel tehnologije

Izvor: PR Petak, 08.12.2023. 16:02
Komentari
Podeli
(Foto: MOL Serbia)
Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na "LookUp 2" konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija.

Generalni direktor kompanije MOL Serbia, Milenko Janković u okviru panela "Kritični materijali, odgovorna i održiva ekonomija" premijerno najavio novi projekat koji su zajedno pokrenuli stručnjaci iz MOL Serbia i MOL Grupe - dual fuel tehnologiju: dizel + TNG i predstavio niz strateški definisanih projekata koji imaju za cilj da transformišu tradicionalne operacije zasnovane na fosilnim gorivima.

- Kombinacijom dizel goriva i tečnog naftnog gasa ostvaruje se više prednosti: značajno smanjenje emisije štetnih gasova (20% - 50%), povećanje snage motora, ali se ostvaruje i značajna finansijska ušteda, kod transportera čak i do 10€ na 100km. Važno je istaći da za ovu tehnologiju sva neophodna infrastruktura već postoji i u Srbiji i u ostalim zemljama, te stoga predstavlja jedno od prelaznih rešenja za smanjenje emisije CO2 koje je gotovo odmah primenjivo. Upotrebom ove tehnologije motori starije generacije tipa Euro 3 i Euro 4 sada zadovoljavaju standarde Euro 6, jer dodavanje TNG omogućava bolje sagorevanje dizela koje ide i do 95%, što direktno utiče na smanjenje emisije štetnih gasova - rekao je Milenko Janković, generalni direktor kompanije MOL Serbia.

Tokom svog izlaganja Janković se dotako i strategije i rekao da je MOL Grupa još pre par godina predstavila ažuriranu SHAPE TOMORROW 2030+ strategiju u kojoj kompanija definiše cilj da bude jedan od pokretača procesa energetske transformacije u regionu CIE.

Jedan od ključnih elemenata ove strategije je da će MOL kao grupa potrošiti svaki drugi dolar na održive projekte do 2030. Takođe, uložiće i 1 mlrd USD u projekte koji podržavaju cirkularnu ekonomiju.

Milenko Janković (Foto: MOL Serbia)Milenko Janković

Cilj MOL Grupe, a i svih članica u zavisnosti od zakonodavnog okvira svake zemlje, je da se ubrza transformacija koja je već započela 2016. kako bi do 2050. postala neutralna kada je ugljenik u pitanju u smislu apsorpcije i emisije ugljenika.

Kada se govori o tržištu Srbije, Milenko Janković je najavio da "kompanija MOL Serbia ima spreman projekat za implementaciju ultra brzih punjača na svim autoputskim pravcima u zemlji na kojima imamo stanice. Naš plan u Srbiji je da se do kraja 2024. ovaj projekat implementira na našim stanicama blizu graničnih prelaza ka susednim zemljama, a do sredine 2025. i na svim ostalim targetiranim lokacijama u okviru MOL mreže. MOL Serbia je ovom projektu pristupio po ugledu na evropske zemlje sa razvijenom mrežom elektro punjača. Naš cilj je da se korisnicima pružiti najkomfornije iskustvo i u pogledu trajanja samog punjenja i fleksibilnosti koju želimo da omogućimo, te smo u pripremi ovog projekta uvažili poslednja znanja iz Evrope i najsavremeniju opremu dostupnu na svetskom tržištu".

Na panelu Kritični materijali, odgovorna i održiva ekonomija" koji je moderirala Ivana Čkonjević, novinarka RTS, pored generalnog direktora MOL Serbia, Milenka Jankovića, učestvovali su i Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije, Simon Franko, generalni direktor, BASF Adriatic, prof. dr Čedomir Beljić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Novi Trg Republike preko puta Palate Srbija - U Bloku 26 napreduje gradnja tri stambeno-poslovna objekta, najviši će imati 17 spratova

Preko puta Palate Srbija, u Bloku 26, za dve godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja. Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dela - stambenog, visine

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.