NavMenu

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Izvor: eKapija Petak, 08.12.2023. 15:01
Komentari
Podeli
Bajina Bašta, panorama (Foto: Shutterstock/kizaru43)Bajina Bašta, panorama
Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije.

Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari.

Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a završio je 1926. godine, sredstvima zarađenim trgovinom drvenom građom koju je sa Tare splavovima transportovao Drinom, Savom i Dunavom do strugara u Posavini i Podunavlju.

Veliki profit koji je stekao za nekoliko godina trgovine po završetku Prvog svetskog rata uložio je u izgradnju monumentalnog zdanja kuće koja je, na osnovu kazivanja naslednika i potomaka Milana Jokića, bila projekat francuskog arhitekte čije ime nije poznato.

Kuća poseduje izuzetno bogatu fasadnu ornamentiku neobarokne inspiracije. Uvrednom enterijeru zidova oslikanih motivima japanskog ukijo-e slikarstva sačuvan je veliki brojprimeraka nameštaja izrađenog u duhu baroka, secesije i art dekoa.

Ovaj spomenik kulture predstavlja reprezentativni primer graditeljstva novoformirane građanske elite u gradovima južno od Beograda tokom međuratnog perioda. Njegove arhitektonske i stilske vrednosti, kao i društveni razvoj i razvoj kulture stanovanja koje predstavlja, čine ga značajnim svedočanstvom o životu u gradovima Srbije između dva svetska rata. Ova kuća odražava bogatstvo, estetiku i društveni kontekst tog vremena, što je važno za razumevanje istorije i kulture tog perioda.

Objekti i katastarska parcela u granicama spomenika kulture su u državnoj svojini.

Mapa: Ulica braće Ninčića 21, Bajina BaštaKomentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.