NavMenu

Novi Sad dobio budžet za 2024 - Kupovina autobusa, uređenje Almaškog kraja i Ulice Modene i izgradnja pešačko-biciklističkog mosta neki od prioritetnih projekata

Izvor: eKapija/Danas Petak, 08.12.2023. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Skupština Novog Sada usvojila je budžert za 2024. godinu koji će biti "težak" oko 42,7 milijardi dinara, što je za 5 milijardi manje od gradske kase za 2024.

- U strukturi planiranih sredstava iz budžeta najveće učešće, čak 93,6% imaju tekući prihodi, koji se procenjuju u iznosu od 37 milijardi 220 miliona dinara, dok su primanja planirana u iznosu od 2 milijarde 540 miliona dinara i čine svega 6,4% ukupnih sredstava iz budžeta. Ponosan sam na strukturu budžeta i sve ono što smo predložili za javnu potrošnju u narednoj godini. Uveren sam da će realizacija biti na radost svih naših sugrađana. Nastavlјamo da ostvarujemo snove, nastavlјamo da se zalažemo za Novi Sad i idemo napred naveo je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Kako je dodao, u budžet je uvršten i projekat postavke 47 novih igrališta u 47 mesnih zajednica, a nastavlјa se i sa nabavkom 15 autobusa na CNG, za šta je opredelјeno 680 miliona dinara u dve godine. U narednoj godini, najavio je Đurić, biće nastavlјeno sa uređenjem Almaškog kraja, izgradnjom pešačko – biciklističkog mosta, parternim uređenjem u ulici Modene i nizom drugih projekata koji su i predviđeni kao višegodišnji kapitalni projekti.

Đurić je istakao i da prilikom planiranja budžeta nisu mogli da predvide da će sudovi donositi toliko presuda na osnovu velikog broja tužbi građana koji traže naknade za ekspropisano zemljište, pretežno za komunalnu infrastrukturu u prigradskim naseljima, piše 021.rs. Ovi postupci, kako je ranije saopšteno iz lokalne uprave, odnose se na vreme SFRJ, kada su u sklopu komunalnog razvoja oduzimani manji delovi parcela, uglavnom od nekoliko desetina kvadrata, i većini vlasnika tada nije plaćena nikakva naknada. Iako Grad u svojim odgovorima na tužbe stalno ponavlja da se radilo o drugom društvenom i pravnom uređenju, sudovi uglavnom ipak presuđuju u korist vlasnika ili njihovih naslednika, a za to se računa i kamata.

Gradonačelnik je naveo da je samo u ovoj godini bilo 1.400 ovakvih tužbi dodajući da bi problemi sa plaćanjem tužbi mogli da dovedu do otkazivanja pojedinih projekata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Građevina

U Gornjem Milanovcu u planu gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu

Gornji Milanovac bi mogao da dobije atrakciju namenjenu najmlađima, shodno urbanističkom projektu koji je bio na javnom uvidu pred kraj januara. Naime, razmatra se gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu, neposredno uz Kuću srpsko-norveškog prijateljstva (restoran Norveška kuća). Planira se opremanje sadržajima za rekreaciju i igru dece: "zip line", viseći mostovi, penjalice i ostali sadržaji za aktivni boravak dece.

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.