NavMenu

Ostaje fontana, ali preoblikovana - Odabrani izvođači za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića

Izvor: eKapija Petak, 08.12.2023. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
Kompanije GP Invest gradnja, D.C. Energocoop, Slavija Proking, Alex E&C, Tesla sistemi i SDC Professional odabrane su, nakon sprovedene tenderske procedure za posao rekonstrukcije Trga Nikole Pašića u Beogradu.

Kako se navodi u Odluci o dodeli, sa njima će Sekretarijat za investicije Beograda potpisati ugovor vredan 701 milion dinara sa PDV-om.

Tenderom je predviđeno da posao bude obavljen u roku od 210 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

U okviru radova na trgu, između ostalog, predviđeno je i rušenje fontane, a ideja je da bude preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija, odnosno da ima samo bazen bez vodoskoka ("vrela").

Kada je reč o ostalim radovima, buduće popločanje trga biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na trgu će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info ploča (u kombinaciji bronze i čelika) o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, đubrijere... Novina će, uz klupe i drugi mobilijar, biti i drugačije osvetljenje.

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića najavljivana je još od 2015. godine, kad je sproveden arhitektonski konkurs za uređenje tri trga u Beogradu, među kojima je i Trg Nikole Pašića. Predlog autora bio je da prostor trga sadrži drugačiju fontanu od postojeće.


Postojeća fontana na Trgu Nikole Pašića (Foto: Dejan Aleksić)Postojeća fontana na Trgu Nikole Pašića

- Razmišljali smo da li da ponovimo konkurs za arhitektonsko uređenje Trga Nikole Pašića, ili da izmenimo u manjoj meri konkursno rešenje, s obzirom na to da smo kroz komunikaciju da građanima došli do toga da ipak žele da fontana ostane. Naša ideja je da konkursno rešenje u saradnji sa autorima izmenimo u smislu da se vrati fontana u najvećoj meri ovakva kakva je sada, samo svakako renovirana, osavremenjena u svakom smislu i taj projekat će biti urađen ove godine. Da li će početi realizacija ili ne, to zavisi još od nekoliko faktora - rekao je tada glavni gradski urbanista Marko Stojčić za eKapiju.

Nedavno je i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao da na Trgu Nikole Pašića ostaje sve isto ukazujući da je prema predlogu od pre par godina bilo planirano da se fontana ukloni.

- Naravno da je fontana postala simbol ovog trga i da je nećemo uklanjati. Samo uređenje trga će ostati isto, naravno sve će biti novo, nove ploče, nova fontana, čitav prostor i sa parkom u Vlajkovićevoj ovaj potez u samom centru grada, možemo slobodno da kažemo, dobiće izgled kakav stvarno mislim da zaslužuje i kakav Beograd treba da ima - rekao je Šapić.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.