NavMenu

Veliki ruski arhitektonski biro Megabudka otvorio kancelariju u Beogradu

Izvor: Gradnja.rs Četvrtak, 07.12.2023. 08:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Malachi Witt)Ilustracija
Eskalacijom oružanog sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine Srbija je postala jedna od najtraženijih destinacija za ogroman broj emigranata iz Rusije, uključujući i arhitekte i dizajnere koji svoju karijeru najčešće nastavljaju u našem glavnom gradu.

Međutim, beogradska kancelarija ruske arhitektonske prakse Megabudka, iako otvorena te sudbonosne 2022, plod je odluke koja je u glavama osnivača ovog studija iz Moskve počela da se oblikuje čitavih godinu dana ranije.

- Razmišljajući o proširenju na ovo tržište, osetili smo želju da doprinesemo razvoju arhitekture sa lokalnim identitetom u Srbiji – zemlji koja je usko isprepletena sa našom kulturom i tradicijom – kaže Andy Senko iz beogradske Megabudke.


Za sada petoro ljudi u birou

Megabudkina kancelarija u Moskvi zapošljava oko 50 ljudi, a tim je raznovrstan i obuhvata širok spektar arhitektonskih stručnjaka, što im omogućava da preduzmu kompletan projektni ciklus.

To uključuje početne faze analize, urbanističkog planiranja, društveno-kulturnog istraživanja, a proteže se i na fazu projektovanja i autorski nadzor.

- Naša moskovska kancelarija čak ima i malu filmsku ekipu, što nam omogućava da napravimo sveobuhvatne video-zapise o našim projektima. Veličina našeg biroa nam pruža mogućnost da razvijemo prepoznatljivu arhitekturu u različitim segmentima – kaže Senko.

Njihova kancelarija u Srbiji trenutno ima tim sastavljen od pet pojedinaca, uključujući tri glavne arhitekte koji nadgledaju Megabudkine međunarodne projekte u Poljskoj i Uzbekistanu, kao i društveno značajan arhitektonski projekat područja oko piramida u Gizi, u Egiptu.

- Pritom, oni aktivno učestvuju u pregovorima za predstojeće projekte u Srbiji. Ostatak tima čini marketing odeljenje, zaduženo za dinamičan rast našeg biroa, kako na domaćem, tako i na svetskom nivou – kažu iz biroa.

Iz ruskog studija navode da su trenutno na početku svog arhitektonskog puta u Srbiji, te je stoga njihova beogradska kancelarija za sada angažovana na projektima van naše zemlje.

- Međutim, za nas je ključno da ovde pronalazimo nove projekte, jer u ovoj zemlji vidimo značajne perspektive za svoj razvoj. Srbija ima živu arhitektonsku zajednicu i mi težimo da postanemo njen deo.

Dodaju da je mogućnost učešća u projektima javnih zgrada i ugostiteljskim projektima u Srbiji za njih kao firmu od velikog značaja.

- Prepoznajemo značajan potencijal u ovakvim inicijativama i spremni smo da doprinesemo stvaranju jedinstvenog arhitektonskog okruženja u zemlji. Naš cilj je da preispitamo tradicionalnu srpsku arhitekturu prožimajući je novim, modernim formama i vizuelnim konceptima – navodi Andy Senko.

Što se tiče pronalaženja novih poslova u Srbiji, sagovornici ističu da u ovoj fazi, dok kreću na putovanje srpskim arhitektonskim tržištem, koriste standardne marketinške alate za promociju svog ovdašnjeg biroa, sa ciljem da obezbede projekte u našem regionu u budućnosti.

- Aktivno učestvujući na arhitektonskim izložbama i tribinama, uspostavljamo veze unutar lokalne arhitektonske zajednice sa perspektivom intrigantne saradnje. Štaviše, aktivno negujemo naše prisustvo na platformama društvenih medija kao što su Instagram i Facebook redovno ažurirajući sadržaj i ističući naše projekte – objašnjavaju iz Megabudke.


Osim toga, kako dodaju, teže i da prikažu svoj rad u lokalnim arhitektonskim publikacijama kako bi skrenuli pažnju na svoje kreativne poduhvate i ojačali svoju poziciju na tržištu.


Traže veštine, stručnost i iskustvo

Što se tiče potencijalnog angažovanja novih članova tima, iz studija naglašavaju da je za njih apsolutno nebitno koje je zemlje državljanin budući zaposleni u Megabudkinoj beogradskoj kancelariji.

- Ono što nam je najvažnije jesu njihove veštine, arhitektonska stručnost, nivo iskustva, stručnost u arhitektonskom projektovanju i velika želja da učestvuju u zaista značajnim arhitektonskim projektima – ističu iz ruskog studija.

Po pitanju softvera, novi akteri domaće arhitektonske scene kažu da koriste različite programe u zavisnosti od zadataka i faza projekta. U skladu sa ciljevima projekta, rade i u BIM-u i sa softverom za analitiku i skiciranje.

- Ostajući u toku sa najnovijim trendovima, aktivno integrišemo neuronske mreže u naše projektne aktivnosti, koristeći ih za dodatno generisanje ideja i transformativne procese. Trenutno su neuronske mreže već ugrađene u mnoge poznate programe, kao što su Photoshop ili BIM360" – objašnjava Andy Senko iz Megabudke i dodaje:

- U bliskoj budućnosti, očekujemo da će praktično sve arhitektonske aplikacije biti opremljene modularnim AI modulima za efikasno rešavanje različitih zadataka. Zbog toga smatramo da je od ključne važnosti da svaki arhitekta shvati kako veštačka inteligencija funkcioniše i kako je može angažovati - kažu na kraju za portalGradnja.rs.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Ove godine tenderi vredni 111,6 mil EUR za stručni nadzor gradnje 7 velikih infrastrukturnih projekata - U planu i nabavka projekta za završetak Ipsilon kraka

U okviru Plana javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu, najavljeni su tenderi za stručni nadzor nad 7 velikih infrastrukturinih projekata ukune vrednosti oko 111,6, kao i za projektovanje završetka ipsilon kraka na Koridoru 10. Evo o kojim projektima je reč, kada će biti raspisani tenderi i kolika je pojedinačna procenjena vrednost javnih nabavki: Auto-put Požega-Kotroman i tunel

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.