NavMenu

Kako je zamišljen razvoj Novog Sada? - U fokusu radne zone i socijalno stanovanje

Izvor: 021.rs Sreda, 06.12.2023. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Ilustracija
Krovni planski dokument razvoja Novog Sada sadrži brojne mere, ideje i predloge, za unapređenje poslovanja, socijalnu zaštitu i razvoj dobre javne uprave.

Uz mere za urbanizam i moderniji javni prevoz, ovo su ključni prioriteti gradskih čelnika za narednih sedam godina.

Koliko su one ostvarljive zavisiće i od budžeta, ali i od spremnosti onih na vlasti da ih efikasno sprovedu.


Radne zone, grinfield investicije i privredni parkovi

Razvoj privrede ključni je element ovog plana, a za to su planirani podsticaji, edukacije, gradnja, i slično.
Najveći prostori za privredu su planirani u radnim zonama skoncentrisanim u severnom delu grada, oko kanala DTD. Postoji ukupno šest radnih zona - pet u bačkom delu grada i jedna u Petrovaradinu.

U Radnoj zoni zapad se očekuju prostorne i sadržajne transformacije zbog položaja zone u gradu i blizine stambenih sadržaja i novih opštegradskih centara. Na slobodnim površinama planira se razvoj delatnosti tercijarnog i kvartarnog sektora.

- Najveći razvojni potencijal poseduje naselje Kać, gde su već realizovani sadržaji, odnosno posluje veliki broj kompanija, ali potencijal za dalji razvoj poseduju i Futog, Veternik, Rumenka, Kisač i Kovilj - ističe se u planu.
Osim standardnih industrijskih postrojenja, planiraju se i novi privredni parkovi iz domena grinfild (greenfield) investicija, na principu najboljih dostupnih tehnologija. Za tako nešto, Grad mora da reši svojinsko-pravne odnose na mogućim lokacijama, kao i da ih komunalno opremi.

Grad planira da poveća spremnost na odgovor i brz oporavak nakon elementarnih nepogoda, što je oblast u kojoj su Novosađani ove godine uvideli brojne manjkavosti. Ova mera podrazumeva donošenje planova i izrada sistema za javno uzbunjivanje, uz formiranje specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje i obučavanje Vatrogasnog saveza Novog Sada za sprovođenje civilne zaštite.

Bitan element u prevenciji kriznih situacija su i prevencija i ublažavanje efekata klizišta, odnosno smanjenje uticaja erozije zemljišta i sanacija ugroženih područja. Za ovo je neophodna izrada katastra klizišta.


Stanovi za siromašne i socijalna zaštita

Što se rešavanja problema siromaštva tiče, Grad planira da obezbedi stambenu podrušku uspostavljanjem evidencije stanova i stambenih zgrada u javnoj svojini koje bi mogle biti korišćene za rešavanje stambene potrebe osoba koje pripadaju ugroženim društvenim grupama. Planira se i povećanje obima stambenog fonda za ove svrhe kroz izgradnju stanova, razmene sa investitorima, i slično.

U planu je i obnova postojećih podstandardnih ili neuređenih i bespravno izgrađenih stambenih naselja kao i obezbeđivanje lokacija za izgradnju priuštivih i odgovarajućih stambenih objekata za socijalno stanovanje.

Jačanje ljudskih resursa ocenjeno je u ovom planu kao jedan od najvažnijih ciljeva. To zahteva dostupnost i razvijenost obrazovnog, zdravstvenog sistema i sistema dečije zaštite, kvalitetne kulturne i sportske sadržaji, kao i sadržaje za mlade.

Planirano je i formiranje nove specijalizovane ustanove u vidu lokalnog centra za pružanje socijalne zaštite, čime bi se razdvojili poslovi koji se odnose na odlučivanje o ostvarivanju prava i korišćenju usluga, koje bi i dalje obavljao Centar za socijalni rad, od poslova neposrednog pružanja usluge. Takođe, planirano je i formiranje nove ustanove za pružanje usluga socijalne zaštite za decu i odrasle sa teškoćama u razvoju.

U dokumentu se insistira na unapređenju zaštite i vrednosti kulturnih dobara, što podrazumeva unapređenje procesa digitalizacije kulturnih dobara, očuvanje identiteta i ambijenta Almaškog kraja, obnovu gornje i donje tvrđave, kao i stavljanje Petrovaradinske tvrđave na listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Neophodno je poboljšati i situaciju u zdravstvu. Grad to namerava da uradi boljom dostupnošću zdravstvene zaštite stanovništva, finansiranjem deficitarnih specijalizacija i zapošljavanjem zdravstvenih radnika.

Akcenat je i na prevenciji, gde se planira sprovođenje projekata u vezi sa javnim zdravljem, prevencijom bolesti zavisnosti i pronatalitetnom politikom. U tom duhu, neophodno je, ocenjuje se u planu, unaprediti sportsku rekreaciju svih građana, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom.

Mladima bi trebalo pružiti podršku, ne samo kada je reč o rekreaciji, već i o obrazovanju, zapošljavanju i socijalnoj zaštiti.


Javna uprava pristupačna svim građanima

Dobra javna uprava jedan je od prioritetnih ciljeva plana. To znači da ona treba da bude inkluzivna i pristupačna svim građanima.

Neke od mera koje Grad ovde predviđa su unapređenje transparentnosti poslovanja, uspostavljanje jedinstvenog sistema za pružanje usluga gradske uprave, uvođenje novih i unapređenje postojećih informacionih sistema za unapređenje rada Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, uspostavljanje međusektorske saradnje sa organizacijama civilnog društva, uspostavljanje mehanizma za obzebeđenje pouzdane informacione bezbednosti, obrazovanje Radnog tela za unapređenje transparentnosti poslovanja Grada i radionice za zaposlene.

Planira se kreiranje internet portala sa ciljem unapređenja transparentnosti. Ovo bi bio jedinstven sistem za prihvat i distribuciju elektronskih dokumenata građana usmerenih prema gradskim upravama.

Gradski čelnici smatraju da će građanima olakšati dostupnost javnih službi, tako što bi sve službe bile na istoj lokaciji, što bi zahtevalo gradnju novih objekata.

Jedna od ideja je i elektronski katalog svih usluga socijalne zaštite koji sadrži i podatke o pružaocima usluga.
Takođe, u planu se ističe i permanentno održavanje i jačanje kapaciteta JKP Informatika koje je nadležno za održavanje i razvijanje Opšteg informacionog sistema Grada. To znači i formiranje Radnog tela (saveta) za saradnju sa organima koji se bave pitanjem informacione bezbednosti i pokretanjem inicijativa. Ovo radno telo bi i izveštavalo Grad o stanju informacione bezbednosti. U Planu se ističe da je Informatici neophodno i proširenje hardverskih i softverskih kapaciteta i definisanje bekap procedura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.